ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ASEAN BÜYÜKELÇİLERİNDEN ESKİŞEHİR’E TİCARET ÇIKARMASI

Eskişehir Ticaret Odası şehrin ihracatını artırmak adına gerçekleştirdiği uluslar arası toplantılara bir yenisinin daha ekledi. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerden olan Filipinler, Endonezya, Malezya ve Tayland’ın büyükelçileri Eskişehir Ticaret Odası’nda toplandı. 23 Mayıs Perşembe günü gerçekleşen toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Filipinler Cumhuriyeti Büyükelçisi Marilyn Alarilla, Endonezya Cumhuriyeti Büyükelçisi Nahari Agustini, Malezya Büyükelçisi Saipul Anuar Abdul Muin, Tayland Krallığı Büyükelçisi Rathakit Manathat, Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Murat Dikmen, ETO Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı katıldı. Toplantıda ayrıca Asya ülkeleri ile iş yapan ve yapmak isteyen firmaların temsilcileri de yer aldı.
ASEAN ülkelerine Eskişehir’in ticari ve sanayi alt yapısını tanıtacağız
Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, ETO’da göreve geldikleri 2009 yılından bu yana, Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin yurt dışında daha aktif iş yapabilmelerini amaçladıklarını söyledi. Ülkelerarası ticaret için öncelikle tarafların birbirini tanıması gerektiğinin altını çizen Karacan, “Ticaretin gelişmesi için karşılıklı güven ortamının oluşması, ülkelerin yatırımlarını, ticari ve sanayi alt yapısını bilmeleri gerekir. Biz de büyükelçilerimize şehrimizdeki yatırım potansiyellerini ve sanayi kuruluşlarını tanıtacağız ve birlikte incelemelerde bulunacağız. 4 ülkenin büyükelçisinin bizzat temaslar gerçekleştirmesi, ticari ve sanayi kuruluşlarımızı incelemesi bu yüzden çok önemli. Bu toplantıyı daha büyük işbirliklerimiz ve karşılıklı ticaretimizin gelişmesi açısından bir başlangıç ve dönüm noktası olarak görüyoruz” diye konuştu.
Amacımız ekonomik ve sosyal ilişkilerimizi daha ileriye taşımak
Toplantıda konuşan Filipinler Cumhuriyeti Büyükelçisi Marilyn Alarilla,  toplantıya katılan 4 ülkenin toplam nüfusunun 600 milyonun üzerinde olduğunu ve ticaret hacminin ise 2.7 trilyon doları bulduğunu söyledi. Dolayısıyla Eskişehir için çok büyük potansiyel ve pazar payı imkanı bulunduğuna dikkat çeken Alarilla, büyükelçiler olarak Eskişehir’de bizzat bilgi edinmelerinin önemine değindi. Endonezya Cumhuriyeti Büyükelçisi Nahari Agustini ise, ekonomik ve sosyal işbirliği için güzel bir başlangıç yaptıklarını belirterek, amaçlarının tüm ilişkileri daha ileriye taşımak olduğunu ifade etti.  Malezya Büyükelçisi Saipul Anuar Abdul Muin, ekonomilerinin Asya’daki büyüklüğüne dikkat çekerek, söz konusu ticaret ise Türkiye ve Eskişehir’e her zaman öncelik tanıyacaklarını ve bundan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi. Tayland Krallığı Büyükelçisi Rathakit Manathat ise 4 ülke olarak bir araya geldiklerini, toplantıda Türkiye’ye ve ‘Eskişehir’e ne katabiliriz, ne kazandırabiliriz’ sorusuna yanıt aradıklarını söyledi. Toplantının ardından büyükelçiler beraberindeki heyet ve dışişleri bakanlığının temsilcileri ile birlikte Eskişehir’deki ticari ve sanayi işletmeleri incelediler.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri