ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



2011 YILININ SON MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eskişehir Ticaret Odası'nın 2011 yılındaki son meclis olağan toplantısı gerçekleştirildi. ETO Meclis Başkanı Metin Güler'in açılış konuşması ile başlayan toplantı, 27 Aralık Salı günü Meclis Salonu'nda yapıldı. Meclis gündem maddeleri ve Oda bütçesinin görüşülüp karara bağlandığı toplantıda, Eskişehir Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği proje ve çalışmalar video sunum ile meclis üyeleriyle paylaşıldı.

Eskişehir ihracatta 700 milyon doları aşacak

Başkan Karacan, geride bıraktığımız yılı rakamlarla değerlendirdiği konuşmasında,  Eskişehir’in 2010 yılında 619.7 milyon Dolar olan ihracatının, bu yılın ilk 11 ayında 652 milyon Dolar’a ulaştığını belirterek, “Tahminlerimize göre bu yıl ilk defa 700 milyon doları aşacak. 715-720 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşecek.2011 yılının ilk üççeyreğinde ülkemiz ekonomisi %9,6 büyüdü.  Dünyadaki krize rağmen en hızlı büyüyen 2. ekonomiyiz.  Türkiye’nin 2012 yılında da Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olması beklenmekte. Halen dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Ülkemizin 2023 yılında 500 milyar Dolar ihracat gerçekleştirme ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde yer alma hedefi var” diye konuştu.

2012’deki öncelikli görevlerimizden biri yatırımcı çekmek olacak

Ülkemizin belirlenen bu hedeflere ulaşması için Eskişehir’in de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Karacan, “2012’de ETO olarak uluslararası yatırımcıyı ilimize çekmek öncelikli görevimizden olacaktır.  Eskişehir’in ekonomik kapasitesini arttırmanın yanı sıra ihracat yeteneklerini de uluslararası ticaret ağları aracılığı ile tanıtımına önem vereceğiz. 2011 yılı için, tam bir sene önce yine bu salonda gelecek yıl için hedeflerimizden söz etmiştik.  Sürekli tekrarladığımız gibi Eskişehir’i geleceğe hazırlama iddiası ve kararlılığıyla çalışma alanlarımızı ve projelerimizi paylaşmıştık. Ve söz verdiğimizden daha fazlasını geride bıraktığımız yılda gerçekleştirdik” dedi.

Yeni Bir ETO olarak önceliklerden birisinin de, ETO’yu Eskişehir’e ve üyelere yakışır, Türkiye’ye model olacak bir Oda’ya dönüştürmek olduğu kaydeden Karacan, “ Yenilenen ETO, üyelerimize ve şehrimize hizmet edecek yeni birimleri ve insan kaynaklarıyla güçlendirildi. İki yıllık süreç içinde çok sayıda birim hizmete girdi. Üyelerimize yönelik çok yönlü hizmetlerimizi kurumsallaşmış yapılar içinde iyileştirdik. Yeni hizmetler, yeni destekler sağlamaya öncelik verdik” diye konuştu.

Tır Karnesi ile sınırlar ötesinde bile üyelerimize kolaylıklar sunuyoruz

Geride bıraktığımız yılda kurulan birimlerden bahseden Başkan Karacan, “ 2011 yılında yeni birimleri kurmaya ve işletmeye ara vermedik. İhtiyaçlara ve üyelerden gelen taleplere göre yeni birimler ve yeni hizmetleri Odamız bünyesine kattık.

Odamızın verdiği yeni hizmetler arasında TIR Karnesi de bunlardan biri. Uluslararası sınırlar ötesine eşya ve mal nakliyesiyle uğraşan üyelerimize büyük kolaylıklar sunan Tır Karnesi Odamızdan temin edilebiliyor. İlgili firmaların sisteme dahil edilmesi, belge satışı ve kontrolü, takibi ve kapatılması Odamız tarafından gerçekleştiriliyor” dedi.

Ata Karneleri ile Eskişehirli işadamlarımızın ihracat ve ithalatı kolaylaşacak

ETO’nun Ata Karneleri hizmetine değinen Başkan Karacan, “2011 yılında Türkiye’de sadece 14 Oda’nın vermeye yetkili olduğu ATA Karnesi de hizmetlerimiz arasına katıldı. ATA karneleri uluslararası Geçici İthalat Sözleşmesi ve ekleri kapsamında, taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, malların geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleridir. Basit ve karne hamili tarafından kolaylıkla tanzim edilebilen ATA karneleri gümrüklerce de kolaylıkla kontrol edilebilir. Tüm bu faktörler, ATA karnesi ile gelen malların gerek ithalatında, gerekse yeniden ihracında gümrüklerden geçiş süresini kısaltıyor, kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.

DEİK temsilciliği dış ilişkilerimizi yeniden biçimlendirecek ve güçlendirecek

Eskişehir Ticaret Odası’nda hizmete giren DEİK Temsilciliği hakkında da bilgi veren Başkan Karacan, “Bizlerin temel misyonu üyelerimizin yanında olarak onların ticaretini hayatını kolaylaştırmaktır. Bu yönde bir diğer önceliğimiz yeni hedef pazarlara ihracat hamlemizdir. Küresel vizyon bağlamında gerçekleştirdiğimiz etkinliklere girmeden önce Odamız bünyesine katılan bir diğer birimi hatırlatayım. DEİK temsilciliği dış ticaret etkinliklerimize kattığımız bir diğer önemli birim.DEİK temsilciliği TOBB bünyesindeki çalışmaları, dış ticaret aktörleriyle ilişkilerimizi yeniden biçimlendirecek ve güçlendirecektir” dedi.

ETO’nun dış ticaretteki vizyonunu da değerlendiren Karacan, “ Eskişehir Ticaret Odası olarak yeni dış pazarlara ulaşmak, ihracat potansiyellerimizi geliştirmek için çok etkin bir strateji izledik. Dört kıtadan 40’ı aşkın ülkeyle ikili temaslar sağladık. Sadece 2011’de 12 uluslararası işbirliği gezisi ve 7 KOSGEB destekli fuar gezisi düzenledik. 2009 yılından bugüne Çin’den Küba’ya, Milano’dan Kenya’ya kadar geniş bir coğrafyada kardeş Oda anlaşmaları imzalanarak uluslar arası işbirlikleri arttırılmıştır” diye konuştu.

Eskişehir’i uluslararası platformda tanıtmak için olağanüstü fırsatlar yarattık

Eskişehir Ticaret Odası’nın uluslar arası alanda büyük prestij sağlayan çalışmalara imza attığını kaydeden Başkan Karacan, “2011 yılı içerisinde ülkemizde faaliyet gösteren 19 ülkenin temsilcileri Odamızı ziyaret etmiş. Bu ziyaretler ve etkileşim, Eskişehir’i tanıtmamız için olağanüstü fırsatlar yaratmaktadır.  Böylece Eskişehir’i ve üyelerimizi yurt dışında tanıtmak, yatırım iklimimizi aktarmak için çok yönlü etkinlikleri hayata geçiriyoruz. 2011 yılı içinde bölgemize hizmet verecek İtalya Muhabir Konsolosluğu da açılmış oldu. Dış ticaretin ön koşulu sağlıklı ve etkin iletişimdir. Biz bu yönde karşılıklı paylaşımı sürekli hale getiriyoruz. Muhabir Konsolosluk Vize Ofisi’yle başlayan sürecin bir devamı olarak görülmeli. Bu noktada birçok ülke ile benzer bir iletişimin çok önemli sonuçları olacağından eminim” dedi.

 

ETO’nun üyelerine sağladığı imkanlar her geçen gün artıyor

Eskişehir Ticaret Odası bünyesinde kurulan birimlerin çalışmalarına hızla devam ettiğini belirten Başkan Harun Karacan, “ Son iki yıl içinde kurduğumuz birimler üyelerimize her açıdan destek olmaktadır. Etkinlikleriyle üyelerimizin hayatına değer katmaktadır. Söz gelimi Vize Ofisi açıldığından bu yana 348 adet Schengen vizesinin alınmasına aracılık etmiştir. Üyelerimizin ekonomik destek ve hibelerden yaralanması konusunda somut adımlar atıldı. ETO – KOSGEB Sinerji Odağı 2011 yılında 23 yeni girişimciye 96.906 TL hibe destek ihracat kredisi verdi. 68 KOBİ’ye 21 milyon dolarlık destek sağladı. Kredi Garanti Fonu açıldığından bu yana 32 milyon Türk lirası destek verdi” şeklinde konuştu. 

ETO’nun üyelerine hizmet odağındaki çalışmalarına yenilerini eklediğini kaydeden Karacan, “Çeşitli fonlardan yararlanmak için proje yazımının öneminin farkındayız. Bu yolla oluşturduğumuz Proje Ofisimiz ile BEBKA, Avrupa Birliği, KOSGEB gibi kurumların projelerine başvurma sürecinde üyelerimize proje desteği sağladık. Bu yönde kurumsal bir model oluşturuyoruz. İlk projelerimizde çok güzel sonuçlar aldık. 2012 yılında daha kurumsal bir yapıyla hem odamızın hem de üyelerimizin proje yazımına destek olacak mekanizmayı oluşturmuş olacağız. Aslında şimdiden bunu hayata geçirmiş durumdayız. Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ve halen yürüyen “Gıda Güvenilirliği ve İzlenebilirliği” ile ilgili projemiz kapsamında 3. Katta bulunan Eğitim salonunu faaliyete geçirdik.

Eskişehir’i çok yönlü olarak güçlü bir şekilde temsil ediyoruz

ETO’nun misyon ve vizyonuna da değinen Başkan Karacan, “Eskişehir Ticaret Odası sadece şehrimizin ekonomisiyle ilgili olamaz. Ekonomi toplumsal ve kültürel gelişmişlikle yakından ilgilidir. Günümüz ekonomilerinin genel işleyişi de bunu gerektirir. Bu noktada Oda olarak toplumsal etkileşime çok önem verdik. Girişimci kültürünü geliştirmekten, şehir kimliğine katkı yapmaya kadar uzanan geniş bir alanda etkin oluyoruz. ETO ilkokul öğrencilerinden, engellilere, üniversite kulüplerinden, şehrimizin sivil toplum örgütlerine uzanan bir yelpazede temaslarını artırıyor. Bugün Eskişehir’de Ticaret Odamızı fark etmeyen kesim kalmadı. Eskişehir temsil eden çok güçlü bir sivil toplum örgütü haline geldik” dedi.

Üyelerimizin sorunları için cesaretle ve kararlılıkla tutum takınıyoruz

ETO’nun Eskişehir’e karşı her konuda sorumlu olduğunu belirten Karacan,” Eskişehir’i ekonomisi, kültürü, sanatı, sporu, eğitimi, turizmi olarak bir bütün olarak görüyor. Her konuda, her sorunda şehir adına, üyelerimiz adına cesaretle, kararlılıkla tutum takınıyor. Taraf oluyor. Bu açıdan üyelerimizi ve şehri ilgilendiren birçok konuda gündem oluşturuyoruz. İlgili kesimleri uyarıyor, birlikte düşünmeye, birlikte üretmeye davet ediyoruz. Bu yönde liderlik ve öncülük yapıyoruz” diye konuştu.

Odamız ve üyelerimiz dikkate alınmadan Eskişehir’e sağlıklı bir yol haritası çizilemez

Eskişehir Ticaret Odası’nın şehirdeki gücünü vurgulayan Karacan, “ Üyelerimizi, Odamızı dikkate almadan Eskişehir’e sağlıklı bir yol haritası çizilemez.  Biz Eskişehir’in menfaatine olan her olayı destekliyoruz. Tüm kurum ve kişilerle Eskişehir’in kazanacağı ortak payda da buluşuyoruz.  Ancak üyelerimizi ve şehrimizi olumsuz etkileyecek her tür gelişemeye de çok hızlı cevap veriyoruz. Tepkimizi dile getiriyoruz. Eskişehir’in en büyük sivil toplum örgütü olarak doğal olarak sözümüzü söyleriz. Sonuç almak için de harekete geçeriz. Şimdiye kadar birçok olayda hepimiz bunu gördük” şeklinde konuştu.

ETO olarak aynı ruh ve hedef birliği içinde hareket ettik

Eskişehir Ticaret Odası’nın başarılarında Meclisin rolüne dikkat çeken Başkan Karacan, “Kuşkusuz böylesi etkin oluşumuzda siz değerli meclis üyelerinin verdiği destek, bizlere kattığı güç çok önemliydi. Oda olarak birçok konuda aynı ruh ve hedef birliği içinde hareket ettik. Geçtiğimiz yıl hizmete giren ETO Akademi özellikle Girişimcilik Akademileri ve diğer eğitimleriyle yol gösterici bir rol oynuyor.  ETO Akademi, üyelerimizin gelişimine yönelik etkin programları 2012 yılında da aynı heyecanla sürdürecek. Daha güçlü ve etkin programlarla hizmet verecek” dedi.

Başkan Karacan konuşmasına şöyle devam etti:

Dış Ticaret Portalı küresel vizyonumuzun etkisini güçlendirecek

"2012 yılına ilişkin bir diğer önemli proje, KOSGEB desteğiyle hayata geçireceğimiz Dış Ticaret Portalı olacak. 2011’in son günlerinde başlayan çalışmalar 2012’nin ilk yarısında hizmete girecek. Eskişehir’in yatırım ve ihracat imkânlarının tanıtımı için bir e-ticaret portalı 5 dilde hazırlanacak. Bu da küresel vizyonumuzun etkinlik alanını daha artıracaktır.

Eskişehir Ticaret Odası olarak uluslararası akredite Oda statüsüne kavuşacağız

Odamızın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından akreditasyonu için stratejik plan çalışması yapmaktayız. İlgili stratejik planın oluşturulması ve eğitimlerin tamamlanması için gerekli kaynağı yine BEBKA’dan sağlıyoruz.  Böylece Odamız uluslararası akredite Oda statüsüne kavuşacaktır.

2011’i uğurlarken bu konuşmada ana hatlarıyla özetlediğimiz çalışmalara çok daha farklı projeler ekleyeceğimizden eminim. Geleceğe bakmak, gelecek için planlar ve hazırlıklar yapmak durumundayız.

Eskişehir’i iddialı ve stratejik bir yol haritası ile hedefine ulaştırmamız gerekiyor

Eskişehir, Türkiye şehirleri arasındaki farklı ve ayrıcalıklı yerini sürdürmek için çok yönlü çabalar harcamalıdır. Kurumlarıyla, insanıyla fark yaratan bir şehir olmak için her türlü zenginliğe sahibiz. Bu potansiyelleri hayata geçirmek için iddialı ve gerçekçi bir stratejik yol haritası üzerinden yeni hedeflere ulaşmamamız için bir neden yok. Fırsatları görmek ve değerlendirmek için Odamız kendi donanımlarını, gücünü artırıyor. Üyelerimizle birlikte düşünerek, ortak akıl ve duyguda etkinliklerimizi, projelerimizi birer birer gerçekleştiriyoruz. Kuşkusuz yaptıklarımızı yeterli bulamayız, hep daha iyiyi, daha ileriyi hedeflemeliyiz. Geçmişte yaptıklarımıza bakarak duramayız. Heyecanlarımızı, iddialarımızı artırarak geleceğe dair hayallerimizi çoğaltacağız. Bundan hiç şüphem yok."
Toplantıda İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rukizan Sızanlı çalışmalarına verdiği destek ve kadın girişimcilerin sayısının artırılması için gösterdiği çaba adına Başkan Karacan'a teşekkür ederek bir plaket takdim etti.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri