ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO’NUN MART AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Meclis toplantısında konuşan Başkan Karacan, TOBB ve Kredi Kayıt Bürosu ile hayata geçirilen ve şirketlerin çek- senet sicil bilgilerini gösteren sistem hakkında bilgi vererek, tüm tüccar ve sanayicilerin karşılıksız çek mağduru olmamaları için bu sisteme kayıt olmaları gerektiğini vurguladı.

Eskişehir Ticaret Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. 26 Mart Salı günü gerçekleştirilen toplantı Meclis Başkanı Metin Güler’in açılış konuşması ile başladı. Toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda ETO’nun  Mart ayı faaliyetleri video sunum olarak meclis üyeleriyle paylaşıldı. Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, ETO ve KOSGEB işbirliği ile bu güne kadar 172 kadın girişimcinin eğitim aldığını ve yaklaşık 20’sinin iş yerlerini açtığını söyledi. Nisan ayında da 60 kişinin Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi aldığına dikkat çeken Karacan, girişimciliğin Türkiye’nin geleceğinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Karşılıksızçek mağduru olmamak için Kredi Kayıt Bürosu’na kayıt olun

Karşılıksız çekte yaşanan mağduriyetleri önlemek üzere TOBB ve Kredi Kayıt Bürosu’nun imzaladığı sistem hakkında bir sunum eşliğinde bilgi veren Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, “ Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra 2012 yılında karşılıksız çek adedi yüzde 50, karşılıksız çek tutarı ise yüzde 90 arttı. Bunun sonucunda piyasada Çek’in itibarı düştü ve kullanımı azalmaya başladı. TOBB, Karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılmak istendiğinde şunu önermişti;  Hapis cezası kalksın ama iş adamları çek veren kişinin çek senet sicilini görebilsin. Prosedürlerin tamamlanmasının hemen ardından, 1 Mart 2013 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Kredi Kayıt Bürosu arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol kapsamında şirketlerin çek ve senet sicil bilgileri görülebilecek.Yani malını satan kişi çek almadan önce sisteme girerek, malını sattığı kişinin çek borcu var mı, senet borcu var mı öğrenebilecek” diye konuştu.

Tüzelşirketler Kredi Kayıt Bürosu’na ETO aracılığı ile başvurabilirler

Sistemin güvenilir olduğunu belirten ve işleyişinden bahseden Başkan Karacan,  Bu sistem çok geniş kapsamlı ve maksimum güvenilir bir platform. 38 Banka, 16 Leasing Kuruluşu, 9 Finans Kurumu, 72Faktöringin yer aldığı toplamda 135 kuruluşun bulunduğu sistem. Çok yakında Doğalgaz,Elektrik şirketleri ve Telekom da sisteme dahil olacak. Yani bundan böyle“Aldığım Çek Ödenir mi”, “Malımı sattığım kişi senetlerimi öder mi” diye düşünmek, dert etmek yok. Tüm tüzel kişilik olan şirketlerin bu sisteme dahil olabilmeleri için www.kkb.com.tr adresinden başvuru yapıp Eskişehir Ticaret Odası’ndan onay almaları gerekmektedir. Şahıs firmaları ise bireysel olarak başvurularını yapıp, sistemi kullanabilirler. Tüm üyelerin mağdur olmamaları için bu sisteme bir an önce dahil olmaları gerekmektedir” dedi.

Firmalarınrisk analizlerini yaptırmaları gerekiyor

6331 Sayılı işgüvenliği Kanunu 1 Ocak 2013’ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe girdiğini ifade eden Karacan, bu kanun ile birlikte firmalara risk analizinin yapılmasızorunluluğunun getirildiğini söyledi. Kanunun gerekliliklerinin yerine getirilmemesi halinde ceza kesileceğini kaydeden Karacan, Üyelerimize yeni ufuklar açan ETO Akademi birimimiz risk analizinin nasıl yapılacağına dair bireğitim düzenleyecek. 4 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek olan eğitimler hakkında duyurularımız ilerleyen günlerde yapılacak. Bakın bu noktaya dikkatçekiyorum, bu eğitim çok önemli. Çünkü, ne iş yaptığına bakılmaksızın, birçalışanı bile olsa, firmaların risk analizlerini 1 Ocak 2013’ten itibarenyaptırmaları gerekiyor.  Yaptırmayanfirmalara 3 bin TL ceza, aykırılığın devam ettiği her bir ay için de 4 bin 500lira ceza kesilecek” diye konuştu.

ETOAkademi olarak üyelerimiz her konuda bilgilendiriyoruz

Fırınların uzantısı olmayan ekmek satışı yerleriiçin de Hijyen Eğitiminin zorunlu olduğunu ve ETO’nun bu kapsamda da eğitimlerdüzenleyeceğini kaydeden Karacan, “Yani bakkal, market, büfe gibi iş yerlerindeçalışanlar eğitime tabi tutulacaklar. Bu belgeyi almadan ve ekmek satmalarıdurumunda, yapılan denetimlerde İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğütarafından idari para cezası uygulanacak. Bu nedenle tüm firmalarımız sonradanmağdur olmamak için düzenlenen eğitimleri takip etmeli ve gereğini yerinegetirmelidir. Çünkü biz Eskişehir Ticaret Odası olarak üzerimize düşen göreviyerine getiriyor, üyelerimizi her mevzuat her yeni uygulama hakkındabilgilendiriyoruz. Bundan sonra görev tüccar ve sanayicilerimize düşüyor” dedi. 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri