ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



2012 YILININ SON MECLİS OLAĞAN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Aralık ayı meclis toplantısında Avrupa ve Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, iş dünyasının gelecek yıldaki beklentilerini anlattı.

Eskişehir Ticaret Odası’nın Aralık ayı Meclis Olağan Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Metin Güler’in açılış konuşması ile başlayan toplantı, 25 Aralık Salı günü yapıldı. Gündem maddeleri ve 2013 yılı bütçesi onaylanan meclis toplantısında Eskişehir Ticaret Odası’nın Aralık ayı faaliyetleri bir video sunum eşliğinde paylaşıldı.  2012 yılını tüccar ve sanayicileri ödüllendirdikleri onur günü ile uğurlamak istediklerini ve törenin büyük ilgi gördüğünü belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, 1350 kişinin katıldığı törende, salon yetersizliği nedeniyle bir o kadar da kişinin dışarıda kaldığını ifade etti.

Türkiye 2012 yılında istikrarlı bir biçimde büyümeye devam etti

Geride bıraktığımız yılda şüphesiz ki çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Başkan Karacan, 2012 yılına yakın coğrafyamızda, Arap dünyası ve Avrupa Birliği’nde ekonomik ve siyasi dalgalanmalar damgasını vurduğunu söyledi. Avrupa ve dünyada yaşananların aksine Türkiye istikrarlı bir biçimde büyümeye devam ettiğini belirten Karacan, “2012 yılında uluslar arası değerlendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin kredi notları peş peşe olumlu olarak açıklandı. Küresel ekonominin bir parçası olan ülkemiz ve şehrimiz şüphesiz bu gelişmelerin bir parçası durumundadır” diye konuştu.

2013 yılında da Türkiye’nin büyümesi öngörülüyor

Avrupa Birliği’nin hem ülkemizin hem de Eskişehir’in en önemli pazarlarından olduğunu kaydeden Karacan, “Euro Bölgesi 2012 yılında % 0,4 oranında küçüldü. 2013 yılı için ise % 0,1 ekonomik daralması bekleniyor. Türkiye ekonomisinin büyümesinin yüzde 3.2 olacağı kesinleşti. 2013 yılında Türkiye’nin büyümesinin yine yüzde 3’ün üzerinde olması ön görülüyor. Yani Türkiye durağan ve küçülen Avrupa ekonomisinin aksine gelişme kaydediyor. Bugün itibariyle ülkemiz toplam borcunun Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı % 39,4 ile Avrupa’nın en iyi durumda olan ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye mali istikrarı ve politikaları ile hem borcunu azaltıyor, hem de birçok Avrupa ülkesine göre bütçesini doğru yönetiyor” dedi.

İş dünyası olarak cari açığın azalmasını önemsiyoruz

AB Bölgesindeki rakamlarla konuşmasına devam eden Karacan, “Toplam borcunun GSMH’ya oranı Almanya için % 81, Yunanistan için % 165. Bildiğiniz üzere Almanya güçlü bir ekonomi, ancak Yunanistan için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. Dünyada ekonominin ağırlık merkezi değişiyor. Batı’dan Doğu’ya doğru kayıyor. Türkiye 2012 yılında cari açığı azaltma yönünde önlemler aldı ve başarılı oldu. Cari açık Ocak-Ekim 2012 döneminde 23,9 milyar dolar azaldı. Sizlerin de bildiği gibi cari açığın azalması Türkiye’nin sağlıklı büyümesi, refahın artması için çok önemli etken. Bu noktada iş dünyası olarak cari açığın azalmasını çok önemsiyoruz. Yıl sonu itibariyle döviz rezervimiz ise 120 milyar dolara ulaştı. Şüphesiz ki 2023 hedefleri için yeterli değil, ancak gelecek için umut verici. Tüccar ve sanayicimizin şevkini artırıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Kamu kesimi net borç stoku geriledi

Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri sunum ile değerlendiren Başkan Karacan, “ Enflasyon 2012 Kasım ayı itibariyle TÜFE 6.3, ÜFE 3.6 olarak gerçekleşti.Türkiye’nin 2012 yılında işsizlik rakamları yüzde 9 seviyesine indi. Kayıt dışı istihdamın da azalması ile bu rakamların çok daha iyi seviyelere geleceğini düşünüyoruz. Bütçe açığının GSMH ye oranı 2012 sonunda yüzde 2.3 olması bekleniyor. Bu rakam birçok gelişmiş ülkenin rakamlardan daha iyi durumda olduğumuzu gösteriyor.Kamu kesimi net borç stoku 2010’da 318 Milyar TL iken bugün 276 Milyar TL’ye geriledi. Bu tablo ekonomideki mali istikrar ve yatırım için güven ortamı oluşturuyor. Türk iş dünyası olarak bu tablonun önümüzdeki yılda da artarak devam etmesini bekliyor ve temenni ediyoruz” diye konuştu.

Karşılıksız çek ve Borçlar Kanunu’ndaki kefalet maddesi mağdur ediyor

Yeni yılda Türk iş dünyasının acilen çözülmesi gereken sorunları olduğunu ifade eden Karacan, “Karşılıksız çekte son bir yılda, Türk lirası üzerinden artış, geçen yıla göre % 93 arttı. Yani tüccar ve sanayicilerimiz için iç piyasada çok büyük bir problem yaşıyor. Bu noktada çok acil önlemler alınmalıdır. Çek için 2 Ocak 2013 itibariyle, bir sistem hayata geçirilecek. Malını satan veya hizmetini verene kişi çek kabul edecekse onu sistemden ekran aracılığı ile hemen görebilecek. Çek sorunu 2013 yılının çok acil çözülmesi önceliklerinden biridir. Bunun altını ısrarla çizmek istiyorum. Yine istihdamın üzerindeki vergi yükünün azaltılması, aş ve iş verenin cezalandırılması yerine teşvik edilmesi gerekmektedir. Öte yandan Borçlar Kanunu’nun 584’üncü maddesi “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir” ifadesi iş dünyamızda büyük sıkıntılara neden olmaktadır.Yaşanan bu sıkıntıların 2013 yılı itibariyle çözüme kavuşturulması ekonominin çarklarının devamı için büyük önem taşımaktadır.  ” dedi.

Eskişehir 2011 yılına göre ihracatını 101 milyon dolar artırdı

Ayrıca 2013 yılında faizlerin bir miktar daha düşmesi beklenmekte olduğunu ifade eden Karacan, Elbette ki böylelikle iç talep canlanacak, büyümeye katkı sağlayacaktır.  Ancak döviz kurları ve canlı iç talep cari açığın artmasına neden olabilir. Bu nedenle 2013 yılından itibaren dış girdi ve kaynak bağımlılığı konusunda riski azaltacak politikalarımızı revize etmek zorundayız. Yani cari açığı azaltmak için dışa bağımlı kaynak kullanımını azaltmalıyız.

Eskişehir’e baktığımızda ise ülkemizde yaşanan ekonomik gelişime paralel bir durum söz konusu olduğunu görüyoruz. Vergi merkezi Eskişehir’de olan firmalarımız 2011 yılı performansına 101 milyon dolar daha ekledi. 2011 yılında Eskişehir’in Bankalardan kullandığı 4,9 Milyar TL kredi, 2012 yılının 10 ayında ise 5,8 Milyar TL’ye ulaştı. Eskişehir'de, son 10 ayda 3'ü yabancı sermayeli, 35'i ise yerli sermayeli olmak üzere toplam 38 yeni yatırım için toplam 1 milyar 16 milyon lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu tablo elbette ki güzel. Gelecek için ilham verici. Ancak gaza daha çok basmamız gerekiyor. Yolumuz uzun ve yükümüz ağır ” diye konuştu. 

Eskişehir ve Türkiye’nin lojistik gücüne katkı sağlandı

Avrupa’da, Türkiye’de ve Eskişehir’de durum bundan ibaretken Eskişehir Ticaret Odasında neler yapıldığını da anlatan Karacan, “2012 yılında;  129 adet iş makinesi tescili, 151 adet kapasite raporu gerçekleştirmiştir. Kara ulaştırma servisimiz tarafından 264 Sayısal Takograf Kartı, 391 adet yeni K Türü Yetki Belgesi düzenlemiş, 2225 K türü yetki belgesi ilgili mevzuata göre yenilenmiştir. 2012 yılında 6900 Dolaşım Belgesi Satışı ve 6200 Dolaşım Belgesi Onayı  gerçekleştirilmiştir. Ayrıca faaliyete geçirdiğimiz Tır Karnesi birimi ile ne kadar doğru bir karar verdiğimizi bir kez daha görmüş oluyoruz. ır ve Ata karnesi birimimiz tarafından geçtiğimiz yıl Temmuz-Aralık arasında düzenlenen 4192 tır karnesi ocak-Aralık 2012 itibariyle 6466’ye ulaştı. Yolların kesiştiği Eskişehir’in lojistik sektöründeki gücüne değer katacak bir gelişmedir bu. Sadece Eskişehir’in lojistik gücüne değil, ülkemizin de ekonomisine bu sayede katkı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuğunuz büyüyünce girişimci olacağım derse şaşırmayın

 

Üyelere yeni ufuklar açan ETO Akademi biriminin faaliyetlerine ve girişimciliğe  de değinen Karacan, “ Üyelerimize satıştan pazarlamaya, görsel mağazacılıktan beden dili ve iletişime kadar çok geniş bir yelpazede 29 eğitim düzenledi. Bu eğitimlere 2.906 kişi katıldı. 2013 yılında ise 35 eğitim ile 4 bin kişiye ulaşmayı planlamaktayız. Hem TOBB bünyesinde hem de Eskişehir Ticaret Odası olarak şunun altını her fırsatta ısrarla çiziyoruz:  Girişimcilik bizim 2023 vizyonumuzun reçetesidir. Olmazsa olmazıdır. Bu bağlamda Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri ile 6 eğitimde toplamda 180 girişimcimize kendi işini kurma imkanı verdik. 7’inci eğitim ise dün başladı.  Bugünün Küçüğü Yarının Girişimcisi TÜBİTAK Projemiz ile 3 okulumuzda girişimcilik kültürünü ilköğretim öğrencilere aşılayarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Çocuklarımız ilkokuldan itibaren girişimciliği öğreniyor, cesaretleniyor. Yani bundan sonra çocuğunuza ileride ne olacaksın diye sorulduğunda “Girişimci olacağım” derse, sakın şaşırmayın Yeri gelmişken geçtiğimiz hafta seçimi gerçekleştirilen Genç ve Kadın Girişimcilerimize, hem yeniden seçilenlere hem de geçmiş dönemde emek verenlere can-ı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

Hep güneşe bakmak ve yeni ufuklara yelken açmak zorundayız

 

Ticaret, vizyon ve gelişim neredeyse Eskişehir Ticaret Odası’nın orada olduğunu ifade eden  Başkan Karacan, “ Eskişehir ekonomisine katkı sağlayacak ne proje varsa; Eskişehir Ticaret Odası’nın eli taşın altında. Üyelerimizin sektörel vizyonları ve bağlantıları geliştirmek adına yurt içinde 5 şehirde, toplam 36 fuara katılım sağladık. 1376 üyemizi fuarlar ile bir araya getirdik. Ayrıca Emit ile Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarlarında stant açarak Eskişehir’in ürünlerini ve markalarını tanıttık.  Önümüzdeki yılda da artırarak devam ettireceğiz.  Güneşe bakmaya cesareti olmayanlar gölgede kalmaya mahkumdur.  Biz hep güneşe bakmak ve yeni ufuklara kanat açmak zorundayız. Ne Eskişehir’in ne de Eskişehir Ticaret Odası’nın yerinde sayma lüksü yok. Artık yürümek yetmiyor. Koşmak, yeni dış pazarlara açılmak gerekiyor. Geride bıraktığımız yılda Dış Ticaret birimimiz KOSGEB destekli ve ihracat amaçlı 13 yurt dışı fuar ve iş gezisi gerçekleştirdi. 323 Üyemize küresel pazarların kapıları açıldı, iş bağlantıları fırsat sunuldu” şeklinde konuştu.

 

Küresel vizyonumuz Eskişehir ve Türkiye diasporasının bir parçasıdır

Eskişehir Ticaret Odası’nın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vermeye devam eden Başkan Karacan, “ Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Makedonya’da İhraç Ürünleri Fuarı’nda açtığımız stantlarla Eskişehir’in marka ve ürünlerini tanıttık. Sadece 2012 yılında küresel işbirliklerimize eklediğimiz 7 işbirliği protokolü ile kardeş Oda anlaşmamız bugün 14 ‘e yükseldi. Türkiye’de bir ilke imza atarak, 125 ihracatımızı aynı çatı altında topladık. Eskişehir Expo ile Eskişehir’in markalarını tüm dünyaya tanıtıyoruz. Vize Ofisimiz 2012 Yılında 195’i schengen olmak üzere 315 vize işlemi tamamladı. Şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu vizelerin 120’si on yıl süreli Amerika Birleşik Devletleri Vizesi’dir. Eskişehir Ticaret Odası olarak yönetimi, üyesi, çalışanı ile 2012 yılında yurt dışında 121 bin 157 kilometre yol kat etmiştir. Bunların hepsi Eskişehir ve Türkiye diasporasının bir parçası. Eskişehir ekonomisinin tüm dünyada varlık gösterebilmesi için, yeni pazarlara açılabilmesi için bir yol haritasıdır” dedi.

Öncü yaklaşımlarla çağın ötesine geçen hizmet anlayışı

Gölgede kalanın gölgesi de olmayacağını ifade eden Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, “ Yalnızca ekonomik alanda değil şehri ve ülkemizi ilgilendiren her konuda varlık gösteren bir ticaret odasıyız. Eskişehir’in başarılarının imzasıyız. Bununla da ne kadar gurur duysanız azdır. AB Bilgi Merkezi’miz tarafından 2012 yılında 15 eğitim, panel ve etkinlik gerçekleştirildi. Düzenlenen organizasyonlara ilköğretim öğrencisinden akademisyenine kadar 2427 kişi katıldı. AB Öykü yarışmasında Eskişehir’den iki öğrencimiz, Ece Gündoğan ve Ayşenur Kavak bu sayede dereceye girdi ve ülkemizi yurt dışında temsil etti. AB tarım projemiz kapsamında 6 faaliyet gerçekleştirildi. İspanya’nın Reus Ticaret Odası ve Aragon Kalkınma Ajansı ile karşılıklı incelemelerde bulunuldu. Şunu açık yüreklilikle söylemek istiyorum. Kendisini sürekli yenilen, çağın ötesine geçen bir Ticaret Odasıyız. Bu anlayışımızı 2013 yılında da geliştirerek sürdüreceğiz. Öncü yaklaşımlarla yine çağın ötesine geçeceğiz” diye konuştu.

Üyeler online olarak işlemlerini kolaylıkla yapıyor ve aidatlarını ödüyor

Eskişehir Ticaret Odası’nın birimlerinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vermeye devam eden Karacan, “ Üyelerimizin sıkıntılarını gidermek üzere faaliyete geçirdiğimiz; Vergi danışmanlığımız 329, Hukuk Danışmanlığımız 512 üyemizin sorunlarına danışmanlık yaptı, yol gösterdi. Üyesinin bir derdi olduğunda, bir sıkıntısı olduğunda Eskişehir Ticaret Odası’nın kapıları sonuna kadar açık.Şunu ısrarla söylüyoruz. Eskişehir Ticaret Odası üyesi farklı bir hizmet anlayışını hak ediyor.  Bu nedenle teknolojinin tüm kolaylıklarını üyeleriyle bir araya getiriyoruz. Örneğin bu yıl hizmete sunduğumuz Online Üye işlemleri ile üyelerimiz masa başından üye işlemlerini halledebiliyor, aidatlarını yatırabiliyor. Faaliyete geçirmekle çok doğru bir iş yaptığımız diğer bir birimimiz ise Kredi Garanti Fonu. Kredi imkanlarına ulaşmakta güçlük çeken üyelerimiz için Kredi Garanti Fonu 2012 yılı içerisinde 78 adet talepte toplam 32.756.910 TL kredi kefalet desteği sağlamıştır. Tüccar ve sanayicilerimize nefes aldırmıştır” dedi.

 

120 yıllık geleneğin mirasına ve Eskişehir’in değerlerine sahip çıkıyoruz

Eskişehir Ticaret Odası’nın prestij kazandığını ve Eskişehir’in değerlerine sahip çıktığını belirten Karacan, “ Sahada olan arkadaşlarımız sadece 2012 yılında 9250 üyemizin işyerine kadar gidip, görüştüler. Eskişehir Ticaret Odası’nın faaliyetlerini anlatarak ve sorunları dinlediler.Eskişehir Ticaret Odamızın prestiji bugün sadece ülkemizde değil, dünya da bile artmış durumdadır. Birleşmiş milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne dahil olduk. Dünyanın en önemli ve büyük kuruluşlarının bulunduğu platformda yer alıyoruz. Biz 120 yıllık köklü bir geleneğin temsilcisi olarak Eskişehir’in her türlü değerinin mirasçısıyız.  Ve bu mirasları ve değerlerimizi sonuna kadar koruyacak, yaşatacağız. Hepinizin de bildiği gibi Çibörek, Met Helva, Nuga Helva ve Kalsedon taşı ile ilgili coğrafi işaretler başvurularımızı yaptık. Çibörek’’in coğrafi işaret tescil belgesi, 17-03-2012 tarih ve 28236 sayılı resmi gazetede ilan edildi. Diğerleri için yasal süreç devam etmektedir. O nedenle Eskişehir’in markalarını ve değerlerini Amerika’ya da gitsek, Antalya’ya da gitsek gururla taşıyoruz ve anlatıyoruz. İşte bütün bunların meyvesi olarak Eskişehir Ticaret Odası;  A sınıfı Akredite oda oldu. Hizmet kalitesini tescilledi. Avrupa Standartlarında bir kuruluş haline geldi” şeklinde konuştu.

ETO’ya hizmet edenlerin adları hatıra ormanında yaşatılacak

Sahip çıkılan değerlerin sadece Eskişehir’in ürünleri olmadığını, ticarete, şehre ve ETO’ya emeği olan, çaba sarf eden büyükleri de unutmadıklarını kaydeden Karacan,  “Eskişehir Ticaret Odası’na ve ticaret camiamıza hizmet eden tüm başkan, meclis başkanı, meclis üyelerimiz, disiplin kurulumuz, komitelerimiz, kadın girişimcilerimiz, personelimizin adlarını Kütahya yolu Orman Fidanlığı karşısında 10 dönümlük arazide kurulacak olan hatıra ormanında yaşatacağız. Yöremize özgü muhtelif fidana adlarını vereceğiz. ETO’ya Hizmet Edenler Hatıra Ormanı’nda İsimlerini her daim yeşerteceğiz. Veri depolama sistemini 2012 yılı itibariyle tamamladık. Bu sayede verilerimiz ve bilgisayar ortamındaki tüm bilgilerimiz güven altında” diye konuştu

Üyelerimiz mağdur olmasın diye dijital arşiv çalışmalarına hız vereceğiz

Ticaret Odası üyelerinin yangın ve doğal afet gibi nedenlerle arşivde yaşanabilecek sorunlardan dolayı mağdur olmamaları için dijital arşiv çalışmalarına hız verdiklerini belirten Karacan, “ İşte böyle üzücü olaylarla karşılaşmamak, üyelerimizi mağdur etmemek için, 2013 yılında dijital arşiv çalışması önceliklerimiz arasında yer alacak. Eskişehir Ticaret Odası’nın arşivi ve en önemlisi üyelerimizin dosyaları her türlü tehlikeye karşı korunacak. Bunun üzerine hassasiyetle gideceğiz ve dijital arşiv oluşturma çalışmalarına hız vereceğiz. Şemsi Tebrizi’nin dediği gibi “Bazen arkasına dönüp bakması gerekir insanın; Nerden geldiğini unutmaması için”. Biz nereden geldiğimizi hiç unutmadık. O nedenle bizi bu makama getiren üyelerimizin yanında olduk, kederini acımız, sevincini mutluluğumuz bildik. Elbette ki eleştiriye açığız. Elbette ki eksiklerimizi dışarıdan bakan gözlerle tamamlayacağız. Ancak kantarın topunuzu kaçıranlar için söylüyorum bunu: Madem hamı pişiremiyorsunuz, Bari pişmişi ham etmeyin!” dedi.

BALO projesiyle üyelerimizin ihracat maliyetleri düşecek

Eskişehir Ticaret Odası’nın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vermeye devam eden Karacan, Mevlana’nın öğüdüne uyarak “Kuru duayı bıraktık, ağaç istediğimiz için tohum ekiyoruz” biz. Oda, Borsa ve Organize Sanayilerimiz olmak üzere 93 kuruluşun yer aldığı Batı Anadolu Lojistik A.Ş’nin de iştirakçisiyiz. Bu sayede ileriki yıllarda Eskişehir’in ürünlerini ve markalarını demiryolu aracılığıyla daha ucuza yurt dışına göndereceğiz. Kim maliyetlerini düşürecek? Tüccar ve Sanayicimiz. Kim kazanacak peki?  Üyelerimiz…Üyelerimize, şehrimize ve ülkemize ne kazandırabiliriz derdindeyiz. İşte bu yüzden bugün onaylanan 2013 yılı bütçemiz hem hedef birliğimiz hem de Eskişehir ekonomisi açısından önem taşıyor. Bu vesileyle bütçemizin yapılmasında ve onaylanmasında emeği geçen hesapları inceleme komisyonumuza, tüm meclis üyelerimize, zaman kavramı bilmeden büyük bir özveriyle çalışan Yönetim Kurulumuza, Meclis Divanımıza ve Odamızdaki Çalışma Arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Çalışanından üyesine, komitelerinden meclisine Eskişehir’in en güçlü ailesiyiz

Eskişehir Ticaret Odası’nın vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Karacan, Hız kesmeden, aynı kararlıkla yolumuza devam edeceğiz. Çünkü bizler 120 yıllık geleneğin temsilcileriyiz. Çünkü çalışanından üyesine, komitelerinden meclisine kadar Eskişehir’in en büyük ailesiyiz.ÇünküEskişehir ekonomisinin geleceğe hazırlanmasındaki en önemli pay sahibiyiz.Allaha şükürler olsun ki yine bir aradayız. Hep birlikteyiz.2012 yılındaki keder ve acıların yeni yılda yaşanmaması, 2013’ün Eskişehir’in yılı olması temennisiyle, hepinizi en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum. Yolumuz açık, kazancımız bereketli, birlik ve beraberliğimiz daim olsun” şeklinde konuştu.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri