ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO’NUN KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eskişehir Ticaret Odası’nın Kasım ayı Meclis Olağan Toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı Metin Güler’in açılışını gerçekleştirdiği toplantı, 27 Kasım Salı günü Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda meclis gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Ekim ayı faaliyetleri ise video sunum eşliğinde meclis üyeleriyle paylaşıldı. Toplantıda konuşan Başkan Harun Karacan, bugün Eskişehir Ticaret Odası’nın Amerika kıtasından Afrika’ya, Asya’dan Avrupa’ya kadar iş birlikleri olan bir güç haline geldiğini söyledi. 

Başarılarımız bu şehir için yüreği çarpan herkesin gururunu pekiştiriyor

Sınırları aşan bir anlayış içinde, dünya haritası üzerinde küçücük bir nokta olan Eskişehir’in farkındalığını artırmak için çalıştıklarını ifade eden Karacan, “Ne mutlu ki bizlere bunu da başarıyoruz. Sizlerin de desteği ile Eskişehir’i hem prestij hem de ekonomi olarak daha üst liglere taşıyoruz. Elbette ki bu inançta meclisimizin ve Eskişehir’e duyduğumuz sevginin imzası var. Bu başarı bizlerin ve bu şehir için yüreği çarpan herkesin gururunu pekiştiriyor. Eskişehir Ticaret Odası hem şehrimizin ekonomisini hem de TOBB’un öncülüğünde ülkemizi etkin olarak temsil etmektedir” diye konuştu.

ETO Akademi düzenlediği eğitimlerle üyelerimize yeni ufuklar kazandırıyor

Dünya’da son derece hızlı bir değişim yaşandığını,  bunun beraberinde ekonominin dengeleri ve aktörleri de değiştiğini kaydeden Başkan Karacan, “ Uyum sağlayan, hatta ötesine geçen ayakta kalıyor, gelişiyor. Bu bağlamda ETO Akademi’nin çok önemli bir misyonu var. Düzenlediği eğitimlerle üyelerimize yeni ufuklar ve donanımlar kazandırıyor. Bu noktada bir hatırlatma yapmamda fayda var. 29 Kasım Perşembe günü saat 16.00’da Marka İletişimi Eğitimi düzenleyeceğiz. Marka nasıl olunur, tüketiciyle nasıl iletişim kurulur bağlamında çok faydalı olacağı kanaatindeyim” dedi.

Kağıt üzerinde değil canı gönülden hizmet ediyoruz

ETO’nun vizyon ve misyonundan bahseden Başkan Karacan, “ Şehrin en güçlü ve köklü ekonomi örgütü Eskişehir Ticaret Odası olarak üyelerimizin talep ve beklentilerini karşılamak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en öncelikli görevimizdir. Bunu da kağıt üzerinde ya da laf olsun diye değil,  hizmet etmek için, canı gönülden yapıyoruz. Çünkü Ticaret Odası üyeleri için var, biz burada olduğumuz sürece de üyeleri için var olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Ticaret eşit rekabet şartları altında yapılmalıdır

Eskişehir’in gündemini meşgul eden konulara da değinen Başkan Karacan, “Son günlerde hepinizin de bildiği gibi, toptan gıda sektöründe faaliyet gösteren uluslar arası bir firmanın Tepebaşı Bölgesi’nde yapmış olduğu inşaat kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Biz her zaman şunu savunuyoruz: Ticaret eşit rekabet şartları altında yapılmalıdır.Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 21 Temmuz 1998 tarih, 15/113 sayı ile almış olduğu karar ile şehrimizde faaliyet gösteren gıda toptancılarının Organize Sanayi Bölgesi karşısında kurulan ESTİM Toptancılar Sitesi’ne taşınması karara bağlanmıştı. Böylece şehir merkezinde faaliyet gösteren gıda toptantıcılık sektöründeki üyelerimiz, kendi iş yerlerini bırakarak,  şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan ESTİM Toptancılar Sitesi’ne taşınmışlardı” dedi. 

Ticaret Odası olarak tüm gelişmeleri dikkatle izleyeceğiz

Konu hakkındaki gelişmeleri değerlendiren Başkan,  Yapılmak istenen inşaata ilgili belediye tarafından ruhsat verilmemiş, 3194 sayılı İmar Kanununun 9. ve 648 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin 1/h maddesine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili maddelerdeki şartlar dairesinde re’sen ruhsat verilmiş, ruhsat maliki onanan proje dahilinde inşaatını yapmıştır.  Dolayısıyla işlem tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tasarrufu ile gerçekleşmiştir. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu tasarrufu idari mahiyette olduğundan, daha önceden ruhsat başvurusunu reddeden ilgili Belediyece idari tasarrufun iptali için 60 gün içerisinde yetkili İdare Mahkemesinde dava açılma hakkı vardı. Söz konusu Belediyenin bu itiraz hakkını kullanıp kullanmadığını bilemiyoruz. Sizlerin de bildiği gibi, inşaat projesine göre tamamlandıktan sonra, işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması gerekmektedir. Ruhsat verilme şartları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında ilgili idarelerce değerlendirilmektedir. Sözü edilen Yönetmeliğin 4/a Maddesinde yetkili idare tanımı yapılmıştır. Ama şu bir gerçek ki söz konusu yatırımla ilgili işletme ruhsatı verme işi yine ilgili belediyenin görev alanı içindedir.  Biz bundan sonraki gelişmeleri dikkatle izleyeceğiz” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu küçük işletmeler ve KOBİ’lere ek yük getirecek

Tüccar ve sanayicilerin yaşadığı sıkıntılara değinen Başkan Karacan, “ İş dünyasının yaşadığı sorunlara ve yılbaşından itibaren eklenecek olan yeni sıkıntılara dikkat çekmek istiyorum. 1 Ocak 2013’ten itibaren 6311 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu kapsamında işyerleri, tek çalışanı olsa bile işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı istihdam etmek zorunda kalacak. Bu uygulama zaten zor koşullarda faaliyetlerine devam eden iş yeri sahiplerinin ciddi sıkıntılar yaşamasına, özellikle küçük işletmeler ve KOBİ’lerin ekstra yük altında kalmasına neden olacak.Bu deyim yerindeyse istihdam sağlayan tüccar ve sanayicileri ödüllendirmek, teşvik etmek yerine cezalandırmaktır. Bu konudaki uygulama kimse mağdur olmadan yeniden değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu. 

Çek yasasının ve Borçlar Kanunu’nda yaşanan sıkıntılar artarak devam ediyor

Türk iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları anlatan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, “Temmuz ayında yine buradan Çek yasasının mağdur ettiğine dair açıklamalarda bulunmuştuk. Bu noktadaki beyanatlarımız hem yerel hem de ulusal kamuoyunda geniş yer almıştı.Aradan geçen zaman içerisinde bu olumsuzluğun giderilmesi bir yana dursun,  maalesef ki çek yasası ile yaşanan sıkıntılar daha da arttı.Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan karşılıksız çek sayısı 2012 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43.6 artışla 78 bin 433 adede yükseldi. Yılın ilk 10 ayında birikimli karşılıksız çek sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.4 oranında artarak 722 bin 193 adede ulaştı. Öte yandan 1 Temmuzdan itibaren ticari hayatımızda köklü değişiklikler yapan Borçlar Kanunu da olumlu yanlarının yanı sıra olumsuzlukları da beraberinde getirmeye devam etmektedir. Kanunun 584. maddesinin, “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir” şartının iş ve aile hayatımızdaki sıkıntıları sürmektedir.Ülkemiz ekonomisindeki bu yaraların bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Ekonominin güvenliği, piyasaların canlılığı için bu bir elzemdir” dedi.

Vergi ödül töreni Eskişehir ticaret camiasının onur günü olacak

Eskişehir Ticaret Odası tarafından düzenlenecek olan Eskişehir’in Yıldızları Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni hakkında da açıklamada bulunan Başkan Karacan, “2010-2011 yılları arasında yüksek düzeyde kurumlar ve gelir vergisi veren, yüksek düzeyde ihracat yapan, 30 ve 50 yıllık üyelerimizi gerçekleştireceğimiz tören ile ödüllendireceğiz. Eskişehir ve ülkemize katkılarını gururlandıracak, Eskişehir’in gücünü pekiştireceğiz. 8 Aralık Cumartesi günü düzenleyeceğimiz törene TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu da katılacak. TOBB’un 60.yılını da kutlayacağımız ödül töreninde, TOBB Başkanımız Meclis Üyelerimize plaket takdim edecek. Çünkü bu tören Eskişehir’in ve ticaret camiamızın onur günü olacak. Ülkemiz ekonomisinin ve Eskişehir’in olmazsa olmazıyız. Sadece şehrimizin değil ülkemizin en önemli parçasıyız. Eskişehir’in enerjisi ve heyecanıyız. İnançla ve azimle geleceğe dair umutlarımı hep diri tutmalıyız. Çünkü bizler şehrin ve ülkenin başrol oyuncularıyız. Yolumuz açık, kazancımız bereketli, birlik ve beraberliğimiz daim olsun” şeklinde konuştu.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri