ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO’NUN EKİM AYI MECLİS OLAĞAN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Toplantıda konuşan Başkan Harun Karacan, ülkemizin 2023 hedeflerinde başrol oynamanın coşkusunu hiç yitirmeyeceklerini ve Eskişehir Ticaret Odası’nı 30 yıl sonrasına hazırlama iddiası ile çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Eskişehir Ticaret Odası'nın Ekim ayı meclis olağan toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Metin Güler’in açılışını gerçekleştirdiği toplantı, 30 Ekim Salı günü yapıldı. Toplantıda meclis gündem maddeleri görüşülerek karara bağlanırken Ekim ayı faaliyetleri de video sunum eşliğinde meclis üyeleriyle paylaşıldı. Toplantıdaki konuşmasına geçmiş Kurban Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak başlayan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Eskişehir Ticaret Odası olarak hem küresel hem de ulusal alanda şehrimizi bir adım daha ileriye taşımak adına büyük bir çaba gösterdiklerini ifade etti.

Eskişehir’in üreten ve emek veren elleri dünya ile el sıkışacak

Eskişehir ekonomisini hem TOBB hem de oda öncülüğünde, her fırsatta en iyi şekilde temsil etmeye gayret ettiklerini ifade eden Karacan, “Göreve başladığımız günden bu yana sahip olduğumuz uzun vadeli ve çok boyutlu yaklaşımla günü kurtaran değil, geleceği şekillendiren çalışmaların öncülüğünü yürütüyoruz. Mutlulukla ifade etmeliyim ki Odamız, hizmet kalitesinde ülkemizin örnek alınan kurumlarından biri konumuna gelmiştir. Bu özgüvenle küresel vizyonunu kurumsallaştırmayı kendine hedef koymuştur. Bu büyük hedefin ilk adımı olarak, sizlerle daha önce de paylaştığım Eskişehir Expo projesini hayata geçirdik. Teknik çalışmaları tamamlanan ve çok kısa bir süre içinde startını vereceğimiz Eskişehir Expo, ihracat yapan ve yapma niyetinde olan 125 üyemizi bir web portalı ve basılı katalogda bir araya getiriyor. Eskişehir’in KOBİ’leri, üreten ve emek veren ellerini dünya ile el sıkıştırıyor” dedi.

Öncü yaklaşımıyla takip eden değil takip edilen bir kurumuz

Eskişehir Ticaret Odası’nın artık öncü yaklaşımıyla takip eden değil, takip edilen bir kurum olduğuna dikkat çeken Karacan, “ Bunun doğal bir sonucu olarak çabalarımızın meyvelerini alıyoruz. Eskişehir’in uluslararası rekabet gücünü yükseltmek ve ihracatını geliştirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar çok olumlu sonuçlanıyor. Gururla söylüyorum ki Odamız, bu sene ilk kez Akdeniz Ekonomik ve Finansal Forumu’na davet edildi. Ayrıca açacağımız stantla da hem şehrimizin hem de ülkemizin tanıtım görevini üstleniyoruz.Dünyanın en önemli Odalarından biri kabul edilen kardeş Odamız Milan Ticaret Odası’nca düzenlenen bu stratejik toplantıya aldığımız davet, yürüdüğümüz yolun ne kadar doğru bir olduğunu bir kez daha ispatlamış oluyor. Bu gurur siz meclis üyelerimizin, tüccar ve sanayicimizin. Bu prestij Eskişehir ekonomisinin” diye konuştu.

Eskişehir’e neler kazandırabiliriz düşüncesiyle yolumuza devam edeceğiz

Eskişehir Ticaret Odası’nın Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladığını da belirten Karacan, “ ETO bu imza ile TOBB başta olmak üzere Türkiye’deki 7 odadan biri oldu.S ürekli rekabet içindeki iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler öneren ve 10 ilkeden oluşan sözleşmeye odamız da dahil oldu. Birleşmiş Milletlerin sayfasından da yayınlandı. Küresel çaptaki adımlarımız Eskişehir ekonomisinin saygınlığına güç katıyor. Eskişehir’e daha neler katabiliriz düşüncesiyle yolumuza devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisi küresel krizde çok iyi bir sınav verdi

Türkiye ve Eskişehir ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Karacan, “ Türkiye ekonomisi küresel krizde çok iyi bir sınav verdi. Böylesine bir ortamda krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri oldu. Bugün tüm olumsuzluklara rağmen kredi notu artan 7 ülkeden biriyiz. Rakamsal olarak 2011-2012 Ocak- Eylül performansımıza değerlendirdiğimizde; Türkiye’nin 99.5 Milyar $ olan ihracatı 111.5 Milyar $ seviyesine çıkmış olarak görünüyor. Yaklaşık % 12’lik bir artış mevcut. İhracatın ithalatı karşılama oranı %56 'dan %64'e çıkmış durumda. 2012 yılı 2. Çeyrek Büyüme rakamı %2,9 olarak açıklanmıştı. Bu oran beklentilerin biraz altında. 2012 hedefi olan %4 büyümeyi yakalamakta zorlanabiliriz. Ancak AB ülkelerinde ortalama olarak % 0,4 daralma olduğunu bilmemiz lazım. 2013 yılı ise bu yıla göre biraz daha zor bir yıl olacak gibi görünüyor.

Eskişehir’i Asya’dan Amerika’ya kadar hafızalara kazıyoruz

Eskişehir ekonomisindeki gelişmeleri de değerlendiren Başkan Karacan, “ Avrupa ve yakın coğrafyamızda siyasi ve ekonomik çalkantılar yaşanırken Eskişehir Ticaret Odası olarak üzerimize düşen görevi harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yılın Ocak- Eylül dönemine kıyasla, Eskişehir’in 524.3 Milyon $ olan ihracatı 610.4 milyon $’a yükselmiş durumda. Yaklaşık %16’lık bir artış mevcut. Yani Eskişehir, Türkiye’nin ihracat artışından daha iyi bir performans sergiliyor. Elbette ki bununla yetinmeyeceğiz. Hızımızı kesmeyeceğiz. Yeni pazarlara kapasitemizi tanıtmak üzere Aralık ayında Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı ve Amerika Birleşik Devletleri ABX Sürdürülebilir Yapı ve Mimari Fuarında yer alıyoruz. Açacağımız stand ile Eskişehir’in değerlerini ve markalarını Amerika’da da tanıtacağız. Asya’da şehrimize yeni bağlantılar yeni kazanımlar sağlamanın gayretinde olacağız. Katıldığımız bu fuarlarla Eskişehir markasını Asya’dan Amerika’ya dünyanın her köşesinde hafızalara kazıyor, üyelerimiz için yeni pazarların yolunu açmak üzere bir ilki daha gerçekleştirmiş bulunuyoruz” dedi.

Eskişehir’e yeni iş bağlantıları kazandırmanın gayreti içindeyiz

Eskişehir Ticaret Odası’nın küresel faaliyetleri hakkında bilgi veren Karacan, Sayın Valimiz Dr. Kadir Koçdemir’in öncülüğünde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti çerçevesinde 5-8 Kasım tarihlerinde Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunacağız. Odamız başta olmak üzere, Sanayi Odası’nın da katılımı ile Eskişehir’i Tataristan ‘da tanıtmayı ve ekonomik işbirliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Dünya’da ticaret neredeyse, hangi pazar gelişmekteyse biz oradayız. 5-10 Kasımda Birleşik Arap Emirlikleri’nde Uluslararası inşaat fuarına katılacağız. Odamız heyeti ile birlikte 7 Emirlikten bir tanesi olan Ajman’ın Ticaret ve Sanayi Odası ile de işbirliği görüşmeleri gerçekleştireceğiz. Eskişehir’e yeni iş bağlantıları getirmek için çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

Üyelerimiz kazanırsa Eskişehir de kazanacak

Zamanın gerisinde kalmamanın, ilki gerçekleştirmenin önemini her fırsatta yinelediklerini belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Karacan, “Eskişehir’in değerlerini hayata geçirmenin önemini vurguluyoruz. Kurumsallaşmanın, marka değeri olmanın sadece sizler için değil Eskişehir için kazanım olduğunun altını çiziyoruz. Bu hedefimizi de eğitim ve seminerlerle pekiştiriyoruz. Dünyanın önde gelen uzmanlarını bile artık Eskişehir’e getiriyor, üyelerimizle buluşturuyoruz. 1 Kasım Perşembe günü, Odamız bünyesindeki ETO Akademi “TS İSO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi” eğitimi düzenleyecek. Bu eğitimlere büyük önem atfediyoruz. Çünkü üyemiz kazandığında Eskişehir’in kazanacağını biliyoruz. Eskişehir kazandığında Türkiye’nin kazanacağının bilincindeyiz. Ayrıca üyelerimizin Nace Faaliyet Kodları hakkındaki değişiklik bildirimleri hakkındaki ilanımız gazetelerde yayınlandı. Ülkemizin 2023 hedeflerinde başrol oynamanın coşkusunu hiç yitirmeyeceğiz. Eskişehir’i sadece ekonomik değil her bakımdan geleceğe hazırlamaya siz meclis üyelerimizin de yakın desteğiyle devam edeceğiz. Biz Eskişehir Ticaret Odası’nı 30 yıl sonrasına hazırlama iddiası ve hayalindeyiz. Yolumuz aydınlık, bahtımız açık, bereketimiz, birlik ve beraberliğimiz daim olsun” şeklinde konuştu.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri