ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİR İLE RUSYA ARASINDAKİ EKONOMİK VE KÜLTÜREL BAĞLAR GELİŞMELİ

Eskişehir Ticaret Odası şehrimizin ihracatını artırmak adına gerçekleştirdiği uluslararası toplantılara tüm hızıyla devam ediyor. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. 24 Eylül Pazartesi günü ETO’da gerçekleşen toplantıda Rusya Federasyonu Ticaret Temsilcisi Tofik A. Melikov, ETO Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı, Rusya ile iş yapan ve yapmak isteyen Eskişehirli firmalar da yeraldı. Toplantıda konuşan Başkan Karacan, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği heyetini ETO’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Rusya’nın Türk iş dünyası için çok önemli bir partner olduğunu, çünkü ülkeler arasındaki işbirliğinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

2012 yılındaki ticaret hacmimiz 30 milyar Dolara ulaştı

17 Nisan 2011 itibariyle vizenin kalkmasının ticaretimize önemli katkısı olduğunu belirten Karacan, “2002 yılından beri artarak büyüyen bir ticaret hacmimiz var. 2008’de yaşanan krizin etkisiyle düşüşe geçen ticaret hacmimiz, 2012 yılında 30 milyar Dolara ulaştı. Bu bize daha fazla iş yapmak için güç veriyor. Benzer gelişme Eskişehir’den Rusya’ya gerçekleştirilen ihracat rakamlarına da yansımış durumda. Eskişehir'den 2005 yılında 4,2 Milyon Dolar olan Rusya'ya ihracatımız, 2011 yılında 14 milyon Dolara yükselmiş durumda. Rusya Federasyonu’na ev gereçlerinden, madencilik ürünlerine, inşaat malzemelerinden hazır giyime kadar geniş bir yelpazede ihracat yapan 30 kadar üyemiz var” diye konuştu.

Eskişehirli müteahhitlerimiz Rusya’da önemli projeler üstlenebilir

Eskişehir ile Rusya arasındaki karşılıklı ticareti değerlendiren Başkan Karacan, “Hali hazırda madencilik ve metal makineleri imalatı konusunda işbirlikleri söz konusu. Ancak aramızdaki ticaret hacminin halen iki basamaklı rakamlarda olduğunu göz önüne alarak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim. Eskişehir Ticaret Odası olarak, Eskişehir’in Türk – Rus ortak yatırımları için bir başlangıç koridoru olması konusunda sorumluluk almaya hazırız. Örneğin 2014 Soçi Olimpiyatları ve 2018 Dünya Futbol Şampiyonası altyapı ve üstyapı inşaatlarında müteahhitlerimiz önemli projeler üstlenebilir, sorumluluk alabilirler. Benzer şekilde Rus yatırımcıların da Eskişehir’i tanıyıp, yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri, ortaklığımızı kuvvetlendirecektir” dedi.

Rusya ile Türk dünyası kültür başkenti işbirliğimiz ticarete de yansıyacaktır

Transit taşımalarda kullanılan geçiş belgelerine ilişkin yaşanan problemlere de değinen Karacan, “Ancak bir taraftan karşılıklı ilişkilerimiz gelişirken, bir taraftan da problemlerimizin çözümü konusunda daha fazla çaba sarf etmeliyiz. 2009 yılından bu yana devam eden; transit taşımalarda kullanılan geçiş belgelerine ilişkin problemlerin serbest piyasa koşulları ışığında herhangi bir kısıtlama olmadan uygulanması uzun vadede her iki taraf için de kazanç anlamına gelecektir. Tüm bunlarla birlikte, ulusal düzeyde olduğu gibi yerel düzeyde de kültürel işbirliklerine önem veriyoruz. Eskişehir, 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti'dir. Rusya Federasyonu içinde yer alan ülkelerle işbirliği konusunda başta Sayın Büyükelçi ve Sayın Valimiz olmak üzere tüm tarafların işbirliğine açık yaklaşımları, ticarete de olumlu katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Küresel çaptaki olumsuzluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasında ticaret hacmi  % 13 arttı

Eskişehir Ticaret Odası’nda çok misafirperver karşılandığının ifade eden Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy, Rusya ile ticari ilişkileri bulunan ve ticaret yapmak isteyen firmaların Ticaret Temsilciliği’ne her türlü konuda başvurabileceğini ifade etti. Son verilere göre  Ocak-Temmuz döneminde Türkiye ile Rusya arasındaki ticari hacmin % 13  arttığını belirten Ivanovskıy, küresel çaptaki olumsuzluklara rağmen ticari ilişkilerin artarak devam ettiğini,  yıl sonunda ise karşılıklı ticaretin 35 Milyar Dolara ulaşmasını tahmin ettiklerini söyledi.

Kostroma Valisi’nden ETO’ya ekonomik ve kültürel işbirliği daveti

3 Hafta sonra Türk-Rus  Ekonomik İşbirliği Forumu düzenleneceğini de kaydeden Büyükelçi Vladimir Ivanovskıy, foruma büyük bir ihtimalle Rusya Federasyou Başkanı Vlamidir Putin ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağını söyledi. Transit geçiş ile ilgili sıkıntının forumda Rusya Federasyou Başkanı Vlamidir Putin’e doğrudan iletilebileceğini kaydeden Ivanovskıy, “Öte yandan Eskişehir’deki tüccar ve sanayicilerin yer aldığı bir heyet ile Rusya Federasyonu’ndaki Kostroma şehrinde temaslarda bulunabilirsiniz. Bu konuda Kostroma Valisi S. K.Sitnikov’un size özel bir işbirliği davet mektubu var. İlk fırsatta işadamlarından oluşan bir heyet ile kültürel ve ekonomik bir çalışma yapılabilir” dedi. Eskişehir Valisi Dr Kadir Koçdemir'in de dahil olduğu  çalışma toplantısında Rusya ile iş yapan ve yapmak isteyen firmalardan MagnesitA.Ş, Sarar A.Ş, AtışkanYapı, Eskim Kimya, ES-Tuz Gıda, Turmet Madencilik, NSK Armatür, talep ve beklentilerini iletiler. Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy  toplantının ardından Eskişehir Ticaret Odası Şeref Defteri’ni de imzaladı. 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri