ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO’NUN TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eskişehir Ticaret Odası’nın Temmuz ayı Meclis Olağan Toplantısı yapıldı. 31 Temmuz Salı günü, Meclis Başkanı Metin Güler’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda Eskişehir Ticaret Odası’nın Temmuz ayı faaliyetleri video film olarak meclis üyelerine anlatıldı. Toplantıdaki konuşmasına hain terör saldırılarında şehit düşenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, bereketin ve dayanışmanın kuvvetlendiği, nefsimizin terbiye edildiği mübarek Ramazan ayının ülkemiz ve şehrimiz için güzelliklere vesile olması temennisinde bulundu.

Üyelerimiz büyüdükçe Eskişehir gelişiyor

Eskişehir ekonomisini hem şehrimizde hem de ülkemizin çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde başarıyla temsil ettiklerini ifade eden Başkan Karacan,“ Eskişehir’in enerjisini geleceğe taşıma iddiamız her geçen gün daha da güçleniyor. Siz meclis üyelerimiz başta olmak üzere sayısı 13 bin 500’ü bulan üyelerimizden aldığımız inanç bu hedefte başrol oynuyor. Eskişehir geliştikçe üyelerimiz büyüyor, üyelerimiz büyüdükçe Eskişehir gelişiyor. Bunun öncüsü ve itici gücü olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Karşılıksız çek tüccar ve sanayicimizin hızını kesiyor

Devletin istihdam ve vergi konusunda işverene bazı kolaylıklar sağlamasının elbette ki çok olumlu sonuçları olduğunu ifade eden Başkan Karacan, “İstihdama, üretime ve ihracata doğrudan katkı sağlandı. Ancak üreten ve ekmeğini paylaşan biz tüccar ve sanayicilerin karşılıksız çekle uğraşması ekonomimizin hızını kesmektedir. 2012 yılında Ocak-Haziran döneminde, karşılıksız çek sayısının geçen yılın aynı dönemine göre, % 51.6 artması dikkatimizi çekmektedir. Çek Yasasındaki bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerekmektedir” dedi.

Borçlar Kanunu’nda değişikliğe gidilmelidir

Borçlar Kanunu’nun olumlu değişikliklerin yanı sıra bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini de kaydeden Karacan, “       Örneğin kanunun 584. maddesinin, “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir” ifadesinin onay ve kefalet konusunda karışıklığa yol açmaktadır. İş hayatının yanı sıra aile hayatında da aksaklıklara neden olmaktadır. Türk iş dünyası olarak düşüncemiz Borçlar Kanunu’nun bu maddesinin bir an önce değiştirilmesidir” şeklinde konuştu. 

UMEM ile hizmet sektörüne kalifiye eleman kazandırılacak

2010-2011 yılları arasında  Eskişehir’e 35 Bin 45 kişinin göç etmesine karşın 27 Bin 908 kişi ise şehirden göç ettiğini belirten Karacan, “Bu rakamlar bize yüzde 9,18’lik bir göç hızı ile Eskişehir’in genç, dinamik ve aktif yönünü göstermektedir. Ancak bunun aksine ticaret erbabının ve sanayicilerimizin yakındığı bir konu var: Mesleksizlik, yani kalifiye ve yetişmiş iş gücü bulamamak. Eskişehir Ticaret Odası olarak, geçtiğimiz günlerde İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ işbirliği ile gerçekleştirilen UMEM Projesi’nin duyurusunu yaptık. Bu proje sayesinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız uzman ve kalifiye personellerle çalışma imkanı bulacak. İŞKUR’a kayıtlı olanlar ve halihazırda bir işi olmayanlar, 2 ay teorik 3 ay pratik eğitim alarak talep eden firmalarda istihdam edilecek” diye konuştu.

Eskişehir’i 2023 vizyonuna tüccar ve sanayicilerimiz taşıyacak

Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi hakkındaki detayları da paylaşan Karacan, “Üstelik firmalar hiçbir şekilde maddi yükümlülük altına girmeyecek. Kursiyerlere gün başına kamu kaynaklarından 20 Türk Lirası ödenecek. Bu kursiyerlerin çalıştırılması durumunda 42 ay boyunca işveren sigorta primi kamu kaynaklarından karşılanacak. UMEM Kurslarının üyelerimiz için kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunun altını ısrarla çizmek istiyorum. Biz Ticaret Odası olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ” dedi. Meclis Üyelerine seslenen Başkan Harun Karacan, “Eskişehir’i Türkiye’nin 2023 vizyonuna taşıyacak olan sizlersiniz. Aynı heyecan, azim ve çalışkanlıkla, hep birlikte emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Toplantının ardından Yönetim Kurulu, Meclis üyeleri ve Eskişehir Ticaret Odası Personeli İftar yemeğinde bir araya geldi.

 

 

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri