ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



KOSOVA CUMHURİYETİ İLE KARDEŞLİK BAĞLARIMIZI TİCARETE DE YANSITMALIYIZ

Başkan Karacan, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sejdiu, Priştine Üniversitesi Rektörü Rugova ve beraberindeki heyetle yaptığı toplantıda, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri kalıcı ticari işbirliklerine dönüştürmek gerektiğini vurguladı.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, ticari ve sosyal ilişkileri değerlendirmek üzere, Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mujë Rugova ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. 11 Haziran Pazartesi günü gerçekleşen toplantıda ETO Meclis Başkanı Metin Güler, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. İskender Bayar, Yönetim Kurulu Üyeleri, Priştine Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naser Mrasori de yer aldı.  Toplantıda konuşan Başkan Harun Karacan, Türkiye’nin kadim dostu Kosova Cumhuriyeti’nin çok değerli heyetini odamızda ve şehrimizde görmenin mutluluğu içinde olduklarını belirterek, “Şüphesiz ki Kosova’nın ülkemiz için büyük önemi bulunuyor. Geçmişten gelen bağlarımız günümüze dek uzanıyor. Kosova bizlere kardeşliği ve dostluğu ifade ediyor” diye konuştu.

Türkiye, Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerdendir

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana kendisi için gelecekten ne bekliyorsa, bölgesi için de aynı şeyleri istediğini belirten Başkan Karacan, “Bu durum, kültürel ve sosyal bağlarımızın çok kuvvetli olduğu Balkanlar coğrafyası için de geçerlidir. Özellikle 1912 yılından sonra Kosova’dan Türkiye’ye doğru gelişen göç hareketi, bizler için eşsiz bir dostluk vesilesi oldu. Kosovalı kardeşlerimizle rızkımızı da aşımızı da paylaştık.  Bu nedenledir ki ülkemiz dost ve kardeş Kosova Halkı’nın çektiği büyük acılardan sonra kazandığı bağımsızlığı, ilanından sadece bir gün sonra, 18 Şubat 2008 tarihinde, tanımıştır. Bu dostluk, ilişkilerimizin seyri için de önem arz teşkil etmektedir” dedi.

 

Karşılıklı ticareti geliştirmek için daha büyük gayret sarf etmeliyiz

 

Eskişehir’den Kosova Cumhuriyeti’ne gerçekleşen ihracatın; 2009 yılında 1.2 milyon dolar, 2010 yılında 2.43 milyon dolar, 2011 yılında 3.34 milyon dolar şeklinde gerçekleştiğini belirten Başkan Karacan, “Ancak sahip olduğumuz kültürel ve sosyal bağları göz önünde bulundurduğumuzda, bu rakam aramızdaki güçlü ilişkiyle örtüşmüyor. Bizler, sahip olduğumuz ortak geçmişin izinde ve çizdiğimiz ortak gelecek yolunda birlikteliğimize daha çok önem vermeliyiz. Karşılıklı işbirlikleri geliştirmek için daha büyük gayret sarf etmeliyiz. Zira gerek Türkiye Cumhuriyeti, gerekse Kosova Cumhuriyeti sağladıkları fikir birliğini iş birliğine dönüştürmek yolunda ciddi imkanlara sahiptir. Kosova yatırım ajansının tekstil, kiremit ve tuğla üretimi konusunda teşvikleri mevcut. Eskişehir’in de bu sektörde öncü ve tecrübeli firmaları var. Bu potansiyelleri bir araya getirmeliyiz. ” şeklinde konuştu.

 

Kosovalı kardeşlerimize gönlümüz de kapılarımız da hep açık

 

Eskişehir’de çok sayıda göçmen bulunduğunu ve Eskişehir ile Türkiye’nin gelişimi için hep birlikte çaba gösterdiklerini belirten Başkan Karacan,  “Sayın Rektör ve çalışma arkadaşları da buradalar. Özellikle belirtmek istiyorum, bu anlamda kendilerine çok büyük görev düşüyor. Hali hazırda sahip olduğumuz kuvvetli bağların korunması ve geliştirilmesi için destekleri gerekiyor. Çünkü bu bağların ekonomik ve stratejik işbirliği amacına hizmet edebilmesi için üniversitelerimizin işbirliğine büyük ihtiyaç var. Bu doğrultuda biz de Eskişehir Ticaret Odası olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Kapımız da gönlümüz de Kosovalı kardeşlerimize hep açık” diye konuştu.

 

Türkiye bizim stratejik müttefiklerimizdendir

 

Eskişehir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Eskişehir Ticaret Odası’nın küresel çalışmalarında çok başarılı olduğunu söyledi. ETO’nun faaliyetlerini yakından takip ettiklerini kaydeden Büyükelçi Sejdiu, “Türkiye ve Kosova’nın ilişkileri çok özeldir.  Bizim stratejik müttefiklerimizdendir. Bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülkelerden olması da bunun göstergesidir. Türkiye’nin bu duruşu için Kosova halkı minnettardır ve bunu hep hatırlayacaktır’ dedi.

 

Serbest Ticaret Anlaşması için zemin hazırlanıyor

 

Sosyal ilişkiler gibi İktisadi ilişkileri de üstün tutmanın önemine değinen Büyükelçi Bekim Sejdiu,  Kosova’nın tüm kurumları bu ilişkileri artırmak için azami bir çaba göstermektedir. Kosova’nın kamu özelleştirmelerini özellikle Türk müteahhitler aldılar.  Birkaç gün önce karşılıklı yatırımların teşviki ve korunması amacıyla anlaşma imzalandı. Çifte verginin kaldırılması için de anlaşma yapılacak. Serbest Ticaret Anlaşması için zemin hazırlanmaktadır.  Eskişehir’in potansiyellerinin farkındayız.  Eskişehirli işadamlarını yatırım yapmaları için Kosova’ya bekliyoruz” diye konuştu.

 

Eskişehirli işadamlarını Kosova’da bir çok fırsat bekliyor

 

Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mujë Rugova ise, Eskişehir Ticaret Odası’nın faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek, küresel vizyonunun çok güçlü olduğunu söyledi. Kosova Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkelerden olan Türkiye’de olmaktan duyduğu mutluluğu kaydeden Rektör Prof. Dr. Mujë Rugova, “ Kosova yer altı madenleri bakımından zengin bir ülkedir. Gümüş, çinko gibi madeni potansiyelleri bulunuyor. Eskişehirli işadamlarının Kosova’yı tercih etmeleri için birçok fırsat var ” şeklinde konuştu.
© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri