ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



KARŞILIKLI ÇABALAR İLE UKRAYNA VE ESKİŞEHİR ARASINDAKİ TİCARETİ GELİŞTİRMELİYİZ

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, karşılıklı ticareti değerlendirmek üzere Ukrayna Büyükelçisi Dr.Sergiy Korsunsky ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. 28 Mayıs Pazartesi günü ETO Yunus Emre Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Ukrayna Büyükelçiliği 1. Katibi Tetiana Nechai, 2. Katibi Alim Amietov, ETO Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı, Ukrayna ile iş yapan ve yapmak isteyen firmaların temsilcileri de katıldı. Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Nisan ayında Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Anatolii Mohilov ile bir araya geldiklerini belirterek, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin hem siyasi, hem iktisadi, hem de kültürel alanda son derece olumlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

Tarihi ve kültürel bağlarımız ekonomik hayata da yansımalıdır

Şehrimizde yaşayan Kırım Türkleri dolayısıyla, Ukrayna ile Eskişehir’in tarihi ve kültürel anlamda köklü bağlara sahip olduğunu belirten Başkan Karacan, Eskişehir Ticaret Odası’nın da, hali hazırda sahip olduğumuz bu bağların sürdürülebilir bir biçimde ekonomik hayata yansıması için elinden gelen çabayı gösterdiğini kaydetti. İkili ilişkilerin gelişmesinden sonra Makedonya ile Turizm Köprüsü oluşturduklarını ve Eskişehirli seyahat acentelerinin Makedonya’ya turlar düzenlemeye başladığını belirten Karacan, sadece ticaret olarak değil, turizm ve sosyal olarak da karşılıklı çabalar ile Ukrayna ile ilişkileri çok daha ileri seviyelere taşımayı hedeflediklerini ifade etti.

1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Türkiye’ye vizeler kaldırılıyor

Bölgelerarası işbirliğinin ticarete çok olumlu katkıları olduğunu belirten Ukrayna Büyükelçisi Dr. Sergiy Korsunsky, ETO’da gerçekleştirilen toplantıda müjde vermek istediğini söyledi. 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Türkiye’ye vizelerin kaldırıldığını belirten Büyükelçi Korsunsky, “Ukrayna ve Türkiye anlaşmasında yolun yarısına geldik. Serbest Ticaret Anlaşması için 4 tur görüşmeler gerçekleştirdik. Ürün listesive vergi kısmını müzakere etmekteyiz. Ayrıca 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren Ukrayna’da yeni Gümrük Kanunu yürürlüğe girecek. Bu sayede gümrük işlemleri kolaylaşarak ve AB standartlarında olacak. Böylece Türk Girişimcilerin ve ihracat yapanların şikayetleri ortadan kalkacak” diye konuştu.

Dostluk ilişkilerimizin somut projelere dönüşmesi gerekiyor

Ukrayna ile Türkiye arasındaki feribot seferlerinin de artacağını ifade eden Büyükelçi Korsunsky, Kırım’ın Türkiye ve Ukrayna arasında tarihi dostluk bağları ile köprü görevi gördüğünü dile getirdi. Bu dostluğun somut projelere de dönüşmesi gerektiğini belirten Korsunsky, Ukrayna ve Kırım’da Türk şirketlerinin özellikle inşaat sektöründe yaptığı yatırımlara dikkat çekti. Eskişehir’in havacılık sektöründe çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Korsunsky, Ukrayna’nın da kompresör üretiminde söz sahibi olduğunu ve bu noktada Eskişehir’de üs kurmayı düşündüklerini söyledi. Toplantıda ayrıca Ukrayna ile iş yapan ve yapmak isteyen firmalardan ICF Isı, Ayva Makine, Sarar A.Ş, Altınaylar Yapı, Magnesit A.Ş ve KG Yapı’nın temsilcileri Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky’ye talep ve beklentilerini ilettiler. Büyükelçi Korsunsky ayrıca Eskişehir Ticaret Odası'nı gezerek birimler hakkında bilgi aldı.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri