ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN, TÜCCAR VE SANAYİCİLERLE ETO’DA BİR ARAYA GELDİ

“Eskişehir Ekonomisinin Öncelikleri ve 2023 Vizyonu Hedefleri” konulu toplantı Ekonomi Bakanı M. Zafer Çağlayan’ın katılımı ile gerçekleşti. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıya, Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Ticaret Borsası Başkanı Selim Öğütür, dernek başkanları ve çok sayıda konuk katıldı. 3 Nisan Salı Günü  ETO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıdaki konuşmasına Mihallıçık’ta Odamız üyesi işletmenin maden ocağında meydana gelen göçükte vefat eden 4 işçiye Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileyerek başlayan Başkan Karacan, “ Sayın Bakanımızın içimizden birisi olarak bizleri anlayabilen, tüccar ve sanayicinin dertleriyle dertlenebilen, sevinçleriyle sevinebilen şahsından dolayı mutluyuz. Mutluyuz çünkü Ekonomi Bakanlığımızın dümenini ehil ellerde. Türkiye’nin 2023 vizyonuna bizden birinin önderlik etmesinden gururluyuz.” dedi.

Eskişehir Ticaret Odası olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz

Eskişehir’in katma değeri yüksek olan bir ticaret iklimine sahip olduğunu kaydeden Başkan Karacan, Eskişehir markası Turkar’ın, yurt dışına satışında destek verilmesi, devletimizin referans olması, kamu ihalelerinde bürokrasi engellerinin kaldırılması ilimizin bu noktadaki yetkinliğine güç katacaktır. Öte yandan ülkemizde ilk yerli uçağın üretim üssü olması konusunda Eskişehir’in çok önemli ayrıcalıkları bulunmaktadır. Dünya devleri firmaların tedarikçisi konumunda olan Eskişehirli şirketler, ilk yerli uçağın Eskişehir’de üretimi konusunda tecrübesi ve ileri teknolojisi ile çok avantajlı durumdadır. Önemsediğimiz bir diğer konu sağlık sektörü ile ilgili serbest bölgelerin oluşturulmasıdır. Eskişehir’in sağlık sektöründe önemli potansiyelleri var. Bunları hayata geçirmesi gerekiyor. Sayın Bakanımızın yoğun çabalarıyla ihracat hedefleri aşıldı.  Biz de Eskişehir Ticaret Odası olarak bu hedeflerin gerçekleşmesi için üzerimize düşen görevi harfiyen yerine getirmeye çalışıyoruz. Ve çalışacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan’a Eskişehirli iş dünyasının beklentilerini de ileten Başkan Karacan, Tüccar ve sanayicilerimizin önündeki bazı engeller kaldırıldığında, ihraç kayıtlı ithalatlarda TSE ile yaşanan sıkıntılar giderildiğinde,bitişik illerle rekabet şartları aynı seviyeye getirildiğinde, sektörel ve bölgesel teşvikler sağlanıp Eskişehir’in yatırım iklimine uyarlandığında2023 yılında Eskişehir’in ihracatının 10 milyar dolara, Türkiye’nin de 500 milyar dolara ulaşacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Eskişehir Anadolu’nun ilklerine atan şehirlerindendir

Kendi evi gibi hissettiği Eskişehir Ticaret Odası’nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eskişehir’in son derece önemli bir şehir olduğunu söyledi.  Eskişehir’in Anadolu’nun ilklerine imza atan şehri olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, “ Eskişehir Kurtuluş Savaşı’nın kilit şehirlerindendir. İlk damperli kamyonun, ilk yerli otomobil Devrim’in, ilk lokomotifin üretildiği şehirdir.  Bu yüzden Eskişehir’in ülkemiz için çok önemli bir yere sahip. Türkiye’de istihdamını yükselte şehirler arasında 5. Sırada yer alıyor” diye konuştu.

Eskişehir çok daha fazla ihracat yapmalıdır

Eskişehir’in ihracat rakamları artırması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çağlayan, “Türkiye’nin 135 milyar dolarlık  ihracatında Eskişehir’in yeri 767 milyon dolar  Türkiye’nin binde 5’i. Eskişehir çok daha fazla ihracat yapmalıdır. Çünkü Türkiye artık ihracat odaklı büyüyen bir ülke durumundadır. Siyasi istikrar işadamlarının olmazsa olmazıdır. 2011 yılı Türkiye için kırılma noktası oldu. Geçmişte Türkiye’ye hasta ülke diyen Avrupalı ülkeler bugün yoğun bakımdadır. 2023 stratejisinde Türkiye 2 Trilyon dolar gelir, 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar kişi başına düşen milli gelir sağlamalıdır. Bugün Türkiye olarak devler ligindeyiz. Şampiyonlar liginde olmalıyız” dedi. Eskişehir sanayisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Sanayi Odası Başkanı M. Savaş Özaydemir ise teşvik yasası hakkında değişikliğe gidilmesi ve Eskişehirli sanayicilere bu noktada destek verilmesi gerektiğini söyledi.  Toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tüccar ve sanayicilerin beklenti ve taleplerini de dinleyerek, gerekli görüşmelerin yapılacağını kaydetti.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri