ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



TİCARİ HAYATIN DEVAMLILIĞI İÇİN ALACAKLILARIN HAKLARI KORUNMALI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasını öngören kanun tasarısı hakkında açıklamada bulundu.

Başkan Harun Karacan karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının çok hassas bir konu olduğunu ve ticari hayatı derinden etkileyebileceğini belirterek, “Ticaretle uğraşanların maddi sıkıntılardan dolayı hapis cezası alması elbette ki tasvip edilebilir bir durum değil. Ancak yeni kanunun enine boyuna görüşülmesi, doğabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmesi için eksik noktalarının tamamlanması gerekir” şeklinde konuştu.

Mağduriyetleri ortadan kaldıralım derken yeni mağdurlar eklenmesin

Verdiği hizmet ve malın parasını alamayanların asıl mağdur olduğunu kaydeden Karacan, “Günümüzde tüccar ve sanayicimiz hammadde, personel gideri ve vergi gibi birçok sorumlulukla faaliyetlerini çek ile ve vadeli olarak yürütmektedir. Böylece istihdam ve ülke ekonomisinin dişlilerini döndürmektedir. Dolayısıyla malını vermiş ancak parasını alamamış tüccar ve sanayicimiz zor durumda kalmaktadır. Bu noktada önümüzde birçok örnek var. Bu sıkıntıların yaşanmaması için alacaklıların da haklarının korunması gerekir” diye konuştu. 

Olumsuzlukların önüne geçilmesi için  ‘Risk merkezi’ oluşturulmalı

Kanunun ticari hayatı olumsuz etkilememesi için gerekli bütün önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Başkan Karacan, “Çekle ticaret için bir ‘Risk Merkezi’ oluşturulmalı. Tüccar ve sanayici ürettiği malı ve hizmeti verdiğinde, çekle satış yaptığı kişinin takipte borcu olup olmadığını ve verdiği çeklerle ilgili daha önce zarara uğratıp uğratmadığını görebilmelidir. Yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmeli. Zaten Sayın Başbakanımızın da açıklamalarından sonra, hükümetimizin de bu konuda hassas olduğuna, tüccar ve sanayicilerimizin mağdur olmaması için tüm önlemlerin alınacağına eminiz” dedi.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri