MERSİS: Sicil Kayıt Sisteminin Yeni Adı

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planında 16 No’lu Eylem olarak tanımlanan, Çevrimiçi Şirket İşlemleri Projesi, 56 Nolu Eylem olarak tanımlanan “Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi ise Bakanlığımız sorumluluğunda yürütülmektedir.

Bakanlığımız tarafından, Çevrimiçi Şirket İşlemlerinin Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemine Entegrasyonu 2010 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu proje ile çevrimiçi şirket işlemleri ve bütün ticaret sicil işlemlerinin www.icticaret.gov.tr portalı üzerinden gerçekleştirilmesine imkan sağlanmıştır.

Uygulama, 16.4.2010 tarih 27554 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sisteminin Ticaret Sicili Memurluklarında Uygulanması Hakkında Tebliğ (İç Ticaret 2010/1) ile, uygulamanın 19.04.2010 tarihinde Mersin TSM’de başlatılması, diğer ticaret sicili memurluklarının da kademeli olarak sisteme dahil edilmesi düzenlenmiştir.

Projenin paydaşları durumunda olan ve projede entegrasyon çalışmaları yürütülen kurumlarımızla, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ve Bakanlığımızın katılımı ile 14.06.2010-20.08.2010 tarihleri arasında yürütülen “MTK Kapsamının Genişletilmesi ile Kurumlar arası Tek Numara Kullanımı”na ilişkin analiz çalışması yürütülmüştür.

Bu çalışmalar sonucunda projede yer alan tüzel kişiliklere ait verilerin yanında, merkezi bir sicil sistemi oluşturulması amacına hizmet etmek üzere projenin esnaf, serbest meslek erbabı, meslek örgütleri (sendikalar, odalar, birlikler ve bunların üst kuruluşları), kamu kurum ve kuruluşları ve diğerleri (apartman yöneticiliği vb) gibi gerçek ve tüzel kişileri de kapsayacak şekilde ülke düzeyindeki tüm ekonomik birimlere ilişkin verilerin yasal ve yerel birimlerinin de tek ortak anahtar numara ile takibinin sağlanabilmesi için bir veri ambarı kayıt sisteminin oluşturulmasına karar verilmiştir.


Çalışma kapsamında hazırlanan İş Planı çerçevesinde;

  • 2011 Yılında Tüm TSM’lere ait verilerin sisteme aktarılarak uygulamayı kullanmalarının sağlanması,
  • 2012 yılında esnaflar, serbest meslek erbabı, meslek örgütleri (sendikalar, odalar, birlikler ve bunların üst kuruluşları), kamu kurum ve kuruluşları ve diğerleri (apartman yöneticiliği vb.), ekonomik birimlere ait verilerin dahil edilmesi için projede gerekli yazılım eklemeleri ve ilgili kurumlarla entegrasyon çalışmaları,
  • 2013 Yılında ise diğer çevrimiçi şirket işlemlerinin de online yapılabilmesi hedeflenmiştir.

Bu hedefe ulaşılması için;

Her iki projenin birbirinin tamamlayıcısı ve sürekli geliştirilmesi gereken projeler olması, projelerde yürütülecek işlem kapsamlarının genişleyecek olması bilgi sistemlerinde de sürekli değişimi zorunlu olduğu,

Bilgi sistemlerinin herhangi birinde yapılan değişikliğin diğer projeyi de etkilemesi, projelere ayrı ayrı kaynak aktarımı, projelerin ayrı ayrı birimler tarafından yürütülmesi, koordinasyon ve projenin başarıya ulaşmasını engellendiğinden projelerin birleştirilerek tek proje halinde yürütülmesinin uygun olacağına karar verilmiştir. Bu itibarla, her iki projenin “ Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” “MERSİS” adı altında tek proje halinde yürütülmesi 08.10.2010 tarihi itibariyle Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca uygun bulunarak projeler birleştirilmesi sağlanmıştır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışmaları planlandığı şekilde yürütülmeye devam edecektir.

Arama
Kurumsal
Tarihçe
Politika ve Değerler
Kalite Politikamız
Üye İlişkileri Politikamız
Temel Değerlerimiz
Politikalarımız
Misyon ve Vizyon
Stratejik Plan
Şikayet Yönetim İş Akışı
Organizasyon Şeması
Yönetim
İdari
Faaliyet Raporları
Kurumsal Kimlik
KVKK Aydınlatma Metinleri
Oda Kayıt
ETO Akademi Başvurusu
Hijyen Eğitimi Başvurusu
K Belgesi Başvurusu
Güvenlik Kamera Sistemi
Çerez Politikası
Katılımcı Başvurusu
İhale Başvurusu
Başkanımız
Özgeçmiş
Fotoğraflar
İletişim
Hizmetler
Ticaret Sicil Hizmetleri
Ünvan Sorgulama
İstenen Evrak
Uluslararası İlişkiler
İhracat Destek
Harita
Ticari Heyet Fotoğrafları
Küresel İş Birliği
İş Birliği Raporları
Ülke Raporları
AB Bilgi Merkezi
Vize Ofisi
Uluslararası Karne ve Belgeler
Dolaşım Belgesi
ATA Karnesi
TIR Karnesi
Belge Hizmetleri
Servis Belgesi
İş Makineleri
Sayısal Takograf
K Yetki Belgesi
Sözleşme Örnekleri
İş Geliştirme Danışmanlığı
Vergi Danışmanlığı
Hukuk Müşavirliği
Cenaze Aracı Hizmetleri
ETO Akademi
İmalat Yeterlilik Belgesi
Yerli Malı Belgesi
Ekspertiz Raporu
Kapasite Raporu
TOBB-Sigorta Levha
Arabuluculuk Merkezi
Eskişehir Analizler ve Ekonomik Göstergeler
Sıkça Sorulan Sorular
ETO Sanat
Projeler
Eskişehir İnovasyon, Yazılım ve Ar-Ge Kümelenmesi (ESİYAK)
Eskişehir E-Ticaret Merkezi
Eskişehir AB Bilgi Merkezi
Fashion Eskişehir
Eskişehir Fuar Kongre Merkezi (EFKM)
ETO METSEM
Gıda Sektöründe İzlenebilirlik
EFQM Mükemmellik Modeli
ETO İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi
Konuk Pedal
Oyun ve Animasyon Geliştirme Merkezi
Medya
ETO TV
ETO Tanıtım Filmi
Video Galeri
ETO Akademi
Basında Biz
Yayınlarımız
ETO Dergi
Duyurular
Yurt İçi Fuar Duyuruları
ETO İhale Duyuruları
Haberler
İstenen Evrak