Kapasite Raporu; bir firmanın, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgedir. Kapasite raporunun geçerlilik süresi 3 yıldır. Kapasite Raporlarının kullanıldığı yerler; • Yatırım Teşvik Belgesi, KOSGEB, • Dahilde İşleme İzin Belgesi, •Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında, Yasal bir zorunluluk olan ve indirimli tarifeden elektrik ve doğalgaz alımı için de gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında, • Muhtelif İthalat ve İhracat işlemlerinde, • Resmi ve özel ihalelerde, • Yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde, • Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda, • Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde, • İmalatçı belgesi alımında, • Vergi incelemelerinde, • Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde, gerekli olmaktadır. Ayrıca ülkemizin sanayi envanterinin çıkartılması çalışmaları ile seferberlik plan ve programlarına ışık tutmaktadır. Tezgah, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanmayan, seri halde veya standart üretim yapmayıp elle üretim yapan, ürünlerini doğrudan tüketiciye satan aşağıdaki işyerleri için kapasite raporu düzenlenmemekte olup, bu tür işletmeler için Ekspertiz Raporu tanzim edilmektedir. 1.Taş Fırınlar (Odunlu), 2.Elle Paketleme Veya Dolum Yapanlar (Meyve, Sebze, Yumurta Paketleme- Shrinkleme Vb.), 3.Elle Kırmızı/Beyaz Et Parçalama, Ayıklama, Kıyma, Köfte Vb. Hazırlama, 4.Kasaplar, 5.Soğuk Depolama (Muhafaza) İşleri (Şoklama Ve Dondurma İşlemi Hariç), 6.Perakende Satış Yapan; - Şekerciler, Lokumcular, Pişmaniyeciler, - Tatlıcılar, - Dondurmacılar, - Yufka, Kadayıfçılar, - Simitçiler, - Börekçiler, - Mantı, Erişte, Katmerciler, - Pastaneler, - Kuruyemişçiler, - Turşucular, Salamura Yapanlar, - Marketlerdeki Her Türlü Reyonlar (Unlu Mamüller, Müşteri Talebine Göre Et Hazırlanan Reyonlar Vb.), 7.Hayvan Yetiştiriciliği (Hayvan Üretme Çiftlikleri, Kültür Balıkçılığı, Arıcılık Vb.), 8.Her Türlü Tarımsal Ürün, Bitki, Meyve, Sebze Yetiştiriciliği (Seralar, Tohum, Fide, Mantar, Kompost, Çiçek Vb.) (Tezgâh, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanarak üretim yapan, endüstriyel seralar, endüstriyel çiçekçilik, kültür balıkçılığı, kümes hayvanları çiftlikleri ve yumurta üretimi ile kültür mantarı üretimi yapan tesisler dışındakiler) 9.Bitki, Sebze Ve Meyvelerin Tabii Halde Kurutulması, 10.Yumurta, Civciv Üretimi, 11.Süt Toplama Tesisleri, 12.Otel, Motel, Lokanta, Dönerci, Pideci, Pizzacı, Hamburgerci, Köfteciler, 13.Elle Kesim Yapan Mezbahalara.