ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO VE TACİKİSTAN HEYETİ TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİ

ETO’da gerçekleştirilen, Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov ve beraberindeki heyetin yer aldığı toplantıda, Eskişehir ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminin artırılması için atılacak adımlar masaya yatırıldı.

 

Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov karşılıklı ekonomik ilişkileri değerlendirmek üzere Eskişehir Ticaret Odası’na (ETO) konuk oldu. 26 Ocak Cuma günü gerçekleşen toplantıda Büyükelçi Gulov’a, Ticaret Ataşesi Hakim İsmoilzod, 1.Katip Bakhtiyor Abdughafforzoda, 3.Katip Bakhtiyor Ahmadov, Ateşe Abdurahmoni Mahmadullo eşlik etti. Toplantıda ETO Başkanı Metin Güler, meclis başkan yardımcıları Metin Öztürk ve İbrahim Atilla Sabahcı, ETO yönetim kurulu üyeleri, Tacikistan ile iş yapan Eray Plastik Ldt. Şti’nin temcilsileri yer aldı. Toplantıda Eskişehir ve Tacikistan ekonomisi hakkında video sunum gerçekleştirildi.

  

Eskişehir ve Tacikistan daha güçlü ilişkiler kurmalı

 

Tacikistan heyetini Eskişehir Ticaret Odası’nda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, Türkiye’nin 1991’de Tacikistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu belirterek, ülkeler arasında kültürün yanı sıra ekonominin, ticaretin, siyasetin ve güvenlik alanındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu söyledi. ETO tarafından onayı yapılan ihracat belgelerine göre Tacikistan’a yapılan ihracatın tatmin edici olmadığını belirten Güler, bu rakamları daha da arttırmak istediklerini söyledi. ETO’nun sanayiciler ve girişimciler için uluslararası iş birliklerini çok hızlı bir şekilde organize edecek kabiliyete sahip olduğunu belirten Güler, Eskişehir ile Tacikistan arasında yeni yılda yatırım, ticaret ve kültürel olarak daha da güçlü ilişkiler kurulacağına inandığını söyledi.

 

Amacımız Eskişehirli ile Tacikistanlı iş insanlarını bir araya getirmek

 

Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov, iki ülke arasındaki hem ekonomik hem de kültürel ilişkilerin artarak devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin ticarette Tacikistan’ın 5’nci büyük ortağı olduğunu dile getirdi. 2023 yılında Türkiye ile Tacikistan arasında 530 Milyon Dolar civarında karşılıklı ticaret gerçekleştirildiğini belirten Gulov, bu rakamı 2025 yılında 1 Milyar Dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Nisan ayında Ankara’da Türkiye-Tacikistan Karma Ekonomi Platformu yapılacağını belirten Gulov, bu platformda Eskişehir Ticaret Odası heyetini ve oda üyesi iş insanlarını görmekten mutluluk duyacaklarını kaydetti.

 

Büyükelçi Gulov’dan ETO üyesi iş insanlarına toplantı daveti

 

Türkiye-Tacikistan Karma Ekonomi Platformu’nda Tacikistanlı iş insanlarının da olacağını belirten Gulov, bu sayede Eskişehirli ve Tacikistanlı iş insanlarının bir araya gelerek, kendi iş kollarında iş birliği yapabileceklerini söyledi. ETO’ya gerçekleştirdikleri toplantıyı Eskişehir ve Tacikistan arasındaki iş birliği için başlangıç noktası olarak gördüklerini belirten Gulov,  Eskişehir ve Tacikistan arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamaktan memnuniyet duyacağını sözlerine ekledi.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri