ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



AHİLİK BİLGİ ŞÖLENİ ETO’NUN EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENİYOR

Türk Ocakları Eskişehir Şubesi tarafından, Eskişehir Valiliği, iş dünyası ve üniversitelerin desteğiyle düzenlenen Ahi Evran ve Ahilik Bilgi Şöleni başladı.

Türk Ocakları Eskişehir Şubesi’nin Eskişehir Valiliği, iş dünyası ve üniversitelerin desteğiyle düzenlediği Ahi Evran ve Ahilik Bilgi Şöleni başladı. 13 Aralık Pazartesi günü ETO’da gerçekleşen şölenin açılış törenine Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, İl Jandarma Komutanı Ercan Atasoy, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen katıldı. Törenin açılışında konuşan Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, ahilik teşkilatının Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslâmlaşması sürecinde; Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılmasında; milletimizin birbirine kenetlenmesinde, birlik ve beraberliğinde de önemli roller oynadığını söyledi. Çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen Ahilik geleneğinin, ticaret hayatının gelişmesinde önemli katkısı olduğunu belirten Ayyıldız, Ahilik kültürünü geleceğe aktarmanın; kültür ve medeniyetimizin için çok önemli olduğunu ifade etti.

Ahilik Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasına katkıda bulundu

Törende konuşan Türk Ocakları Eskişehir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması’nın çok önemli bir mucize olduğunu belirterek, Mevlana ve Yunus Emre gibi Ahi Evran’ın da bu mucizeye katkı sağladığını söyledi. İki gün boyunca düzenlecek olan etkinlikle Ahi Evran’dan hareket edilerek bugünkü insanlığa, ekonomiye, tahkime ve uyuşmazlık hakkından neler söylenebileceği sorusuna cevap aranmasını temenni ettiğini kaydetti.

İş dünyası, ahiliğin değerlerine vurgu yaptı

ETO Başkanı Metin Güler ise, düzenlenecek etkinlikle akademisyenlerin iki gün boyunca ahiliğin yeni dünya düzenindeki fonksiyonlarını değerlendirerek, yazılı bir rapor haline getireceklerini söyledi. Ahiliğin Selçuklu’dan günümüze gelen bir kültür olduğunu belirten Güler, bugün dünyada ticaretin kurallarını belirleyen bir çok ülkenin bile ahilik kültürünün uyguladığı kuralları ve standartları daha sonradan yakalayabildiğini ve uygulayabildiğini kaydetti.  Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ise, Ahi Evran’ın Anadolu’nun bir çok yerinde esnaf ve zanatkarları teşkilatlandırarak dönemin ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Ahi Evran tüccar ve sanayici için rehber niteliğinde

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci ise ahiliğin Türk-İslam coğrafyasında birliğin, dayanışmanın, iktisadi kalkınmanın, siyasi istikrarın en önemli unsurlarından biri olduğunu ve Ahi Evran’ın tüccar ve sanatkarlar için rehberlik ettiğini söyledi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise bu toprakların gönül coğrafyası olduğunu ve tasavvuf mayasıyla yoğrulduğunu belirterek, Ahilik anlayışının da bu topraklardaki değerlere, dürüstlük ve kardeşlik anlayışına katkı sağladığını kaydetti. Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İki gün sürecek olan etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenler  Ahi Evran ve Ahilik kültürü üzerine yaptıkları bilimsel çalışmaları paylaşacaklar.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri