ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİRLİ KADINLAR TÜRKİYE’YE ROL MODEL OLUYOR

Eskişehirli kadın girişimciler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda Türkiye’ye örnek oluyor. TEPAV, Habitat, UNDP ve İNGEV tarafından, UNDP 2020 İnsani Gelişmişlik Raporu’nun değerlendirildiği çevrimiçi takip toplantısına 81 ilin Kadın Girişimciler Kurulları arasından davet alan tek il olan Eskişehir oldu.

Birçok alanda Türkiye’ye örnek olan çalışmaların merkezi Eskişehir, kadın çalışmaları konusunda da model oluyor. Eskişehir Ticaret Odası’nın koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu, 2021 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hazırladığı eylem planıyla 81 ile örnek oldu. TEPAV, Habitat, UNDP ve İNGEV tarafından düzenlenen ve UNDP 2020 İnsani Gelişmişlik Raporu’nun değerlendirildiği “TEPAV Penceresinden: Antroposen’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” temalı çevrimiçi takip toplantısına TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elif Gürkaynak da konuşmacı olarak katıldı.

Eskişehir’in eylem planı hazır

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk gibi önemli isimlerin konuşmacı olduğu panelde, TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elif Gürkaynak da değerlendirmelerini paylaştı. 2021 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğinin çalışma alanı olarak belirlendiğini belirten Gürkaynak, Eskişehirli kadın girişimcilerin konuya ilişkin yaklaşımlarını ve Eskişehir’in durumunu anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Eskişehir’den yerel kalkınma vurgusu

Türkiye’nin 2020 İnsani Gelişme Raporu’nda yayımlanan İnsani Gelişme Endeksi’nde 0,820 puan ile 189 ülke ve bölge arasında 54’üncü olduğunu kaydeden Gürkaynak, Türkiye’nin geçen yıl 59’uncu olarak girdiği “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki yerini pekiştirdiğini söyledi.  Ancak listenin en üstünde Norveç, İrlanda, İsviçre gibi ülkelerin olduğunu hatırlatan Gürkaynak, bu durumun ülkemiz için kabul edilebilir olmadığını belirtti. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ilerleme kaydetmek için ilk hareketin yerelden başlaması gerekliliğine vurgu yapan Gürkaynak, bu alanda yapılan ve planlanan çalışmaları anlattı.

2021’de Eskişehir örnek olacak

2021 yılında da toplumsal cinsiyet eşitliğinin Eskişehir’de en güçlü şekilde anlatılacağını belirten Gürkaynak, Ticaret Bakanlığı tarafından kooperatiflere verilen desteklerden Eskişehir’deki kadın kooperatiflerinin de faydalanabilmesi için yürüttükleri çalışmaları paylaştı. ESOGÜ ESKAM ile işbirliğinde hazırladıkları 2009-2019: Eskişehir Girişimci Kadın Raporu hakkında bilgi veren Gürkaynak’ın sunumu Türkiye’deki kadın çalışmalarına örnek olarak takdir topladı.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri