ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO BAŞKANI GÜLER’DEN 2020 YILI DEĞERLENDİRMESİ

ETO BAŞKANI GÜLER’DEN 2020 YILI DEĞERLENDİRMESİ

Aralık meclis toplantısında Eskişehir ekonomisinin 2020 yılı performansı hakkında bilgi veren Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, geride kalan yılın zorluklarla geçtiğini belirterek, pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte 2021 yılının ikinci çeyreğinde ticaretin canlanmasını umduğunu dile getirdi.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, odanın Aralık meclis toplantısında Eskişehir ekonomisinin 2020 yılı performansı, ticaret ve sanayide 2021 yılı beklentileri hakkında değerlendirmede bulundu. Covid-19 tedbirleri sebebiyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, 2020 yılının tüm dünyada olduğu gibi Eskişehir ekonomisi ve oda üyeleri için de zor bir yıl olduğunu dile getirdi. Pandemi nedeniyle yaklaşık 3 bin ETO üyesinin işletmelerinin kapandığını ya da kısıtlandığını belirten Güler, salgından dolaylı olarak etkilenen üye sayısının ise 8 bine yaklaştığını söyledi.

E-Ticarete önem verenler pandemiden az etkilendi

Pandemi nedeniyle Eskişehir ekonomisinin ağırlık merkezi olan hizmet sektörünün olumsuz etkilendiğini belirten Güler, hizmet sektörünün yetişmiş insan kaynağını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Tüm dünyada olduğu gibi Eskişehir’de de E-Ticaret yöntemiyle veya kurye yöntemiyle satış yapan firmaların salgından daha az etkilendiğini belirten Güler, E-ticaretin her geçen gün daha çok önem kazandığını kaydetti.

Üyelere 77 milyon lira destek sağlandı

Salgından etkilenen ETO üyelerine odanın tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten Güler, odanın özkaynakları ile kullandırılan Nefes Kredisi ve kamu desteğiyle kullandırılan kredilerle birlikte üyelere sağlanan finansmanın 77 milyon lirayı geçtiğini dile getirdi. Salgınla mücadelede üyelere finansman desteğinin yanı sıra sahada da destek verdiklerini hatırlatan Güler, ETO üyelerinin PCR Test Merkezleri sayesinde piyasaya göre çok daha uygun koşullarda test yaptırabildiğini kaydetti.

İhracatta umutlar yeni yıla kaldı

Eskişehir’in ihracatı hakkında da bilgi veren ETO Başkanı Güler, vergi merkezi Eskişehir olan firmaların 2020 yılı ihracatında 2019 yılına göre %20 oranında bir düşüş olduğunu söyledi. Eskişehir’in üretim gücü ve kabiliyeti ile bu düşüşü telafi edebileceğini belirten Güler, aşının yaygın kullanılmasıyla ve hayatın normalleşmeye başlamasıyla birlikte 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren ihracatın da yükseleceğini söyledi.

2021 ekonomide yara sarma yılı olacak

2021 yılı beklentilerine de yer veren ETO Başkanı Güler, 2021 yılının pandemi nedeniyle mağdur olan üyelerinin yaralarını sarabileceği bir yıl olmasını temenni ettiklerini belirterek, hayatın normalleşmeye başlamasıyla ve kısıtlamaların azalmasıyla birlikte ticaretin de canlanmasını umduklarını dile getirdi. Güler ayrıca, 2021 yılında da tüccar ve esnafa verilen desteklerin devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri