Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekonomi müsteşarları ve AB Türkiye Delegasyonu yetkilileri, Eskişehir Ticaret Odası bünyesindeki Eskişehir AB Bilgi Merkezi’nin ev sahipliğinde, bir dizi temas ve ziyaret gerçekleştirmek üzere Eskişehir’e konuk oldu.

Avrupa Birliği üyesi 13 ülkeden 19 ekonomi müsteşarı ve bürokratı, ETO bünyesindeki Eskişehir AB Bilgi Merkezi’nin ev sahipliğinde, bir dizi temas ve ziyaret gerçekleştirmek üzere Eskişehir’de bir araya geldi. AB üyesi ülkelerin ekonomi müsteşarları Eskişehir ziyareti kapsamında ilk resmi temasını ETO Başkanı Metin Güler’in katıldığı toplantı ile gerçekleştirdi.

6 Aralık Perşembe günü ETO Yunus Emre Toplantı Salonu’nda düzenlenen Avrupa Birliği Ekonomi Müsteşarları Toplantısı’na, Portekiz Büyükelçiliği’nden Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Celeste Mota, Romanya Büyükelçiliği’nden Ekonomi ve Ticaret İşleri Bakan Müsteşarı Corneliu Diaconita, Yunanistan Büyükelçiliği’nden Baş Katip Sam Zisis, Fransız Büyükelçiliği’nden Sürdürülebilir Kalkınma Ataşesi M. Berat Durmuş, Lüksemburg Büyükelçiliği’nden Ekonomi Danışmanı Koray Nicolas Namer, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden Ticaret ve Ekonomi Bölüm Başkanı Pavel Danek,  İngiltere Büyükelçiliği’nden Ticaret Ataşesi David Machin, Ekonomi ve Enerji Memuru James Charlton, Avusturya Büyükelçiliği’nden Ticaret Ataşesi Dr. Christian Maier, Bulgaristan Büyükelçiliği’nden Baş Katip Dimitar Nedkov, İrlanda Büyükelçiliği’nden Misyon Başkan Yardımcısı Catherine McManus, Hollanda Büyükelçiliği’nden Derya Kaplan, Macaristan Büyükelçiliği’nden Ticaret Ataşeleri Aron Sipos ve Gabor Takacs, AB Türkiye Delegasyonu’ndan Ticaret ve AB Politikaları Bölümü’nden Müsteşar Bartosz Przywara, Almanya Büyükelçiği’nden Ekonomik İşbirliği ve Çevre Bölüm Başkanı Özcan Bulgen katıldı.

Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler,  Eskişehir’in Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile ekonomik ve kültürel işbirliğine vurgu yaparak, her iki taraf arasındaki bağların güçlendirilmesi için çaba gösterdiklerinin altını çizdi. Eskişehir’in 2017 yılında gerçekleştirdiği 2.2 milyar dolar ihracatın % 43’ünü Avrupa Birliği üyesi ülkelere yaptığını belirten Güler, şehrin ihracat yelpazesinde ilk on sırada 9 AB üyesi ülkenin yer aldığını kaydetti.

Güler: “İş insanımıza ve vatandaşımıza vize muafiyeti uygulanmalı”

Avrupa Birliği tarafından Türk iş insanları ve vatandaşlarına uygulanan vize zorunluluğunun ticareti zorlaştırdığını belirten Güler, ETO’nun zorunlu vize uygulamasını yapmış olduğu vize kolaylığı anlaşmaları ile çözmeye çalıştığını, bu kapsamda İtalya, Fransa ve Macaristan Büyükelçiliği aracılığı ile Eskişehir’deki tüccar ve sanayicilere 2506 uzun süreli Schengen vizesi sağladıklarını dile getirdi. Türk iş insanları ve vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması gerektiğini kaydeden Güler, uygulanan çifte standardın geri kabul anlaşması çerçevesinde sona erdirilmesini umduğunu vurguladı.

ETO olarak AB ile ilişkilerimizin gelişmesine önem veriyoruz

Eskişehir Ticaret Odası’nın AB üyesi ülkelerle gerçekleştirdiği ekonomik işbirliklerine önem verdiğini dile getiren Güler, bu kapsamda oda olarak fuar, işbirliği toplantısı ve resmi ziyaret kapsamında AB üyesi ülkelerle 40’tan fazla temas sağladığını kaydetti. Eskişehir AB Bilgi Merkezi’nin faaliyetlerine de dikkat çeken Güler,  bu kapsamda 106 etkinlik düzenlendiğini, gerçekleşen proje, eğitim, panel, toplantı ve konserlere 25.790 kişinin katıldığını dile getirdi. AB Bilgi Merkezi’nin düzenlediği etkinlikler sayesinde Eskişehir’e 2 Milyon 450 Bin TL hibe sağlandığını belirten Güler, AB ile işbirliğinin gelişmesi için Eskişehir Ticaret Odası’nın üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Eskişehir ticareti ve sanayisi ve turizmiyle dikkat çekiyor

Toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyonu’ndan Ticaret ve AB Politikaları Bölümü’nden Müsteşar Bartosz Przywara ise, Avrupa Birliğinin ekonomi müsteşarları ve danışmanları olarak Eskişehir’de bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Eskişehir’in ticaret, sanayi ve üniversite şehri olduğunu ve eğitimli bir nüfusa sahip olduğunu belirten Przywara, aynı zamanda iyi alt yapısı ile turistleri çeken bir şehir olduğunu ifade etti. Bu vasıfları dolayısıyla Eskişehir’i ziyaret etmek için sabırsızlıkla beklediklerini kaydeden Przywara, Türkiye’de bazı dönemler saha ziyareti yaparak çalışmalarını değerlendirdiklerini belirterek, Eskişehir’de bu amaçla bir araya geldiklerini dile getirdi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Eskişehir’de yatırım yapıldığını belirten Przywara, Eskişehir’deki iş dünyası ile bir araya gelerek istişarede bulunacaklarını kaydetti. Toplantıda Eskişehir ekonomisi ve Eskişehir ile AB üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ilişkiler ve sürdürülebilecek projeler değerlendirildi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekonomi müsteşarları 6-7 Aralık’ta gerçekleştirecekleri Eskişehir temasları kapsamında, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile görüşerek, TANAP projesini, TÜLOMSAŞ’ı ve TÜSAŞ’ı inceleyip, Eskişehirli ihracatçılarla bir araya gelecek.

 





AB Bilgi Merkezi ©2011